Aktuelno

Iskorak u saradnji resornog ministarstva i udruženja nacionalne kulture

Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantonaSrđan Mićanović primio je danas predstavnike Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta“. Namjera resornog ministarstva je unaprjeđenje međusobne saradnje tri nacionalna udruženja kulture te nastavak dugogodišnjeg kvalitetnog zajedničkog djelovanja.

„Ono što želimo danas je da razmijenimo mišljenja i vidimo koje planove u budućnosti imaju udruženja koja predstavljaju konstitutivne narode. Također želimo da vidimo kako Ministarstvo i Vlada TK mogu doprinjeti boljoj saradnji i aktivnostima. Ovo ministarstvo želi da pokrene određene procese u oblasti kulture jer imamo osjećaj da nam kultura stagnira na području TK“, rekao je ministar Mićanović ovom prilikom.

Predsjednik BZK „Preporod“ Tuzla Edis Bajić kazao je da zajedno puno toga mogu učiniti te da su oduvijek kao društvo promovisali zajedništvo i jedinstvo a „uz podrškuMinistarstva kulture, sporta i mladih i Vlade TK sigurno da će to na najbolji način biti artikulisano prema svim našim građanima jer i „Preporod“ i „Prosvjeta“ i „Napredak“ imaju svoju tradiciju“, rekao je Bajić.

Vlada Tuzlanskog kantona redovno podržava rad ovih organizacija izdvajanjem sredstava za organizacije i udruženja Tuzlanskog kantona, dok Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona pruža podršku kroz uvrštavanje na Kalendar manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton.

To je potvrdila ovom prilikomvršiteljica dužnosti predsjednice HKD „Napredak“ Tuzla Maja Nikolić navodeći da su ova udruženja „dala nemjerljiv doprinos kulturnom ozračju u Bosni i Hercegovini“.„Dosadašnja suradnja sa Vladom TK bila je sjajna, pogotovo zato što je Međunarodna likovna kolonija „Breške“, koju organiziramo već 20 godina proglašena jednom od najznačajnijih kulturnih manifestacija u TK“, rekla je Nikolić.

Današnji sastanak bio je prilika za upoznavanje sa vizijom rada Ministarstva u narednom periodu.Predsjednica SPKD „Prosvjeta“ Tuzla Mirjana Lazarević naglasila je da je pomoć Vlade TK dobrodošla a na današnjem sastanku su predstavili koje su to aktivnosti koje predstoje kao i one koje su do sada realizovali. „Pokušaćemo da prvo sebe predstavimo gradu i kantonu a onda na osnovu naših djela zaintersovat ćemo sigurno nekoga da nam pomogne u bilo kojem smislu“, kazala je Lazarević.

Prisutni na današnjem sastanku složili su se da je potrebna još čvršća saradnja usmjerena na očuvanje kulture i identiteta stubova kulture na području Tuzlanskog kantona.

Na vrh