Komentari

Išerić: Vučić u Bosni može svojatati samo ono što mu je otac ostavio!

Aleksandar Vučić je jedan od najboljih učenika Slobodana Miloševića, koji je optužen i kojem je suđeno za ratne zločine. Presudu nije dočekao jer je umro u pritvorskoj jedinici 2006. godine, kaže Enver Išerić komentirajući izjave Vučića u kojima spominje i republiku srpsku.

“U presudi Simatović i Stanišić utvrđeno da je Milošević bio dio udruženog zločinačkog poduhvata u Bosni Hercegovini i Hrvatskoj. Tako Vučić, izjavljuje „uz zahtjeve za priznanje Kosova i ignoriranje postupaka prištinskih vlasti protiv kosovskih Srba, “učitava i odricanje od Republike Srpske (RS)”.

 

Znači, Vučić svojata bosanski entitet Republiku srpsku, kao što je i Milošević svojatao Bosnu, pa eto sada neko traži od njega da je se odrekne. Vučiću, nije ti Rs ostavljena u naslijeđe. Ne igraj se sa vatrom. Tvoja dužnost kao predsjednika Srbije, definirana je Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je da poštuješ suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, kaže Išerić.

 

On dodaje da je Vučić možda zaboravio svoje obaveze.

 

“Ili misliš da je to logičan zaključak koji proizilazi iz naziva tog entiteta, a što se uklapa u vaš “srpski svet“. Budeš li tako nastavio, ne samo da neće biti naziva tog entiteta, nego neće biti ni entiteta, pa nečeš više imati šta prisvajati, niti će neko od tebe tražiti da se odričeš Republike Srpske. Drži se Vučiću samo onoga što ti je u Bosni otac ostavio u naslijeđe. Sve drugo je miješanje u unutrašnja pitanja naše države i kršenje međunarodnog prava. A predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini bi hitno trebali zatražiti zvanično pojašnjenje ove Vučićeve izjave”, napominje Išerić.

Na vrh