Tuzlanski kanton

Ipak sjednica Skupštine TK u ponedjeljak – Demokratska fronta : Usaglasili smo stavove i uskladili zahtjeve

Iako Demkratska fronta nije dala potporu novom mandataru jer nisu dobili čvrsta obećanja da će biti ispunjeni njihovi zahtjevi … u međuvremenu se ipak nešto promijenilo i za ponedjeljak je ipak zakazna sjednica Skupštine TK. O tome je nam je Mahir Mešalić Predsjednik Kluba DF TK rekao slijedeće:

 

– Završeni su pregovori, te rezultat istih se ogleda u konkretnim rokovima za implementaciju inicijativa Kluba Demokratske fronte koje smo predložili u Skupštini TK. Usvojene su i potpisane sljedeće inicijative Demokratske fronte TK kao dio smjernica u radu Vlade TK:
1. Stavljanje van snage Odluke o povećanju plata i ostalih primanja izabranih zvaničnika (poslanika u Skupštini TK, Premijera, ministara i savjetnika u Vladi TK ) – rok implementacije : do 31. marta 2022. godine.
2. Izglasavanje izmjena i dopuna zakona vezanih za porodiljske naknade majkama porodiljama (u iznosu do 1000 KM), te povećanje dječijeg doplatka za 50% – rok implementacije : do 30 aprila 2022. godine.
3. Povećanje plata svim radnicima u oblasti obrazovanja (osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja) u iznosu od 9,8% – rok implementacije : do 30. juna 2022. godine
4. Povećanje naknade za oboljele od celijakije, u skladu sa usvojenom skupštinskom inicijativom – rok implementacije : do 30. aprila 2022. godine.
5. Povećanje boračke egzistencijalne naknade za demobilisane borce u iznosu od 20% – rok implementacije : do 31. marta 2022. godine.
U skladu sa navedenim, u ponedeljak će nova skupštinska većina i mandatar za Premijera TK objelodaniti uz gore-navedene još 13 dodatnih mjera sa rokovima koje su predložili ostali politički subjekti i to po svim oblastima, u cilju poboljšanja kvaliteta života svih kategorija stanovništva Tuzlanskog kantona.
Jasno je rečeno da sve navedeno mora biti implementirano od strane nove Vlade TK u periodu koji je decidno naznačen i dogovoren.
Kompletan zvanični programski sporazum sa svih konkretnih 18 mjera će biti prezentiran u ponedeljak 28.2.2022. godine od strane nove skupštinske većine.
S poštovanjem,
Mahir Mešalić
Predsjednik Kluba DF TK
Nakon ovoga njegovog obraćanja oglasili su se i iz Skupštine TK:

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Žarko Vujović, zakazao je 53. sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona – hitnog karatktera.

Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona bit će održana u ponedjeljak, 28.2.2022. godine, sa početkom u 13,00 sati u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Bit će predloženo razmatranje dvije  tačaka dnevnog reda:

  1. Odluka o izmjenama Odluke o izboru i imenovanju članova u stalna i povremena radna tijela Skupštine Tuzlanskog kantona
  2. Odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona

 

Na vrh