Business

Ipak se pokreće – Dogovara se “Zaključavanje cijena” za 34 artikla u Federaciji

U Federalnom ministarstvu trgovine upriličen je četvrti po redu sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca Federacije BiH i trgovačkih kompanija.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević i pomoćnica ministra Merima Maslo razgovarali su sa predstavnicima kompanija Konzum i Mercator, Bingo, Best, Mlinpek žitar, Meglle, Amko komerc o načinima ublažavanja svakodnevnog rasta cijena hrane.

Razgovarano je o provedbi Odluke o ograničavanju trgovačkih marži za pojedine proizvode koja je na snazi od 9. septembra, te mogućnostima proširivanja spiska proizvoda.

Dogovoreno je da se spisak od 9 artikala za koje je ranijom odlukom utvrđena maksimalna marža proširi na 15 artikala.

Federalno ministarstvo trgovine priprema novu Odluku o utvrđivanju maksimalne visine marže za prošireni spisak od 15 artikala koju će dostaviti Vladi FBiH. Predviđeno je da nova Odluka bude na snazi do 31. 12. 2023. godine, nakon čega će se ponovo razmatrati produženje ovakve mjere ili donošenje nove, ovisno o rezultatima koje će ovakva mjera proizvesti u svojoj primjeni.

20230925 110655

Ovo je četvrti sastanak ministra Hasičevića sa predstavnicima poslodavaca. U partnerskom duhu dijaloga dogovoreno je da se sastanci održavaju u kontinuitetu i da se zajedničkim snagama pronađu najbolja rješenja koja će zaustaviti rast cijena osnovnih životnih namirnca, sa posebnom pažnjom prema socijalno osjetljivim kategorijama.

Federalno ministarstvo Trgovine i predstavnici Udruženja poslodavca FBiH su danas razmatrali i prijedlog o pokretanju akcije u sklopu jačanja društvene odgovornosti pod radnim nazivom „ZAKLJUČANA CIJENA“ gdje je preliminarno dogovorena grupa od 34 artikla za koje bi se dogovorila snižena cijena. Trgovci bi „zaključali“ cijene tih artikala na dogovoreni period.

20230925 110706

Obje strane su izrazile spremnost da već na narednom sastanku nastave razgovore o pokretanju akcije ‘ZAKLJUČANA CIJENA’, načinu njenog provođenja i provedbenim mjerama kontrole.

 

fmt.gov.ba

Na vrh