Business

Interes mađarske kompanije za istraživanja u oblasti vodoprivrede

Interes za strateško istraživanje klimatskih promjena i investiranja u oblast vodoprivrede na području Tuzlanskog kantona danas su na sastanku sa delegacijom Vlade TK, koju je predvodio premijer Kadrija Hodžić, iskazali predstavnici mađarskih kompanija. Istraživanje bi za glavni cilj imalootkrivanje novih metoda upravljanja poplavnim rizicima uzrokovanim klimatskim promjenama. Pored toga očekuje se da istraživanje ponudi i nova rješenja kada je u pitanju vodosnabdijevanje, a koja su usko povezana sa hidrogeološkim i geofizičkim istraživanjima, istraživanjima kvaliteta vode i potrebama zaštite vodnih resursa. Cijeli projekat istraživanja finansirao bi Western Balkans Center NonprofitLlc, kojeg je osnovala Vlade Mađarske.

Premijer Hodžić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović su izrazili zadovoljstvo iskazanim interesom, te kazali da su svi ovakvi projekti dobro došli, imajući u vidu trendove i globalni nedostatak vode za piće.

„Tuzlanski kanton ima temeljni prioritet sanacije zagađenja jezera Mordac i željeli  bismo krenuti sa projektovanjem čišćenja Jezera. Tim aktivnostima bismo povećali zapreminu jezera, što bi, uz osiguranje većih količina vode za potrebe privrede i građanstva, znatno moglo utjecati i na prevenciju poplava“, kazao je premijer Hodžić, dodajući da je ovo za Tuzlanski kanton prioritet nulte kategorije.

„Ipak, ukoliko se ovaj projekat čišćenja jezera ne uklapa u propozicije trenutno dostupnih sredstava, i ispitivanja podzemnih voda, količina i druga hidrogeološka istraživanja su dobrodošla. Spoznaje o dostupnim količinama voda na određenim lokacijama, a kasnije bušotinama i novim vodovodima sigurno bismo mogli povećati količine dostupne vode za vodosnabdijevanje u onim lokalnim sredinama koje su trenutno u ovom smislu najugroženije“, kazao je ministar Smajlović.

Uz premijera Hodžića i ministra Smajlovića današnjem sastanku je prisustvovala pomoćnica ministra za vodoprivredu Elvira Salihović, dok su mađarske kompanije predstavljali direktori kompanija „GeoGoldKarpatia“ Ltd., „LAWAND“ Ltd. i „VizitervExport“ Ltd.AntalSerfőző, LászlóNagy i László Dobi Dr., te službenik u Gradskoj upravi Srebrenika Esad Dedić.

Na vrh