Tuzla

Interaktivna predstava “Pruži mi ruku i ja sam čovjek” u OŠ Sjenjak

U Osnovnoj školi Sjenjak obilježen je Dan osoba sa Invaliditetom kroz brojne aktivnosti.

Kroz kreativan i inovativan rad Jasmin Salkić defektolog/oligofrenolog škole i glumac Draft tetara u sklopu manifestacije odigrao je tematsku interaktivnu dječiju predstavu koju je sam osmislio a ona oslikavala teškoće osoba sa invaliditetom.

Predstava govori o klovnu koji je čitav život izrugivan, neshvaćen zbog svoje intelektualne teškoće. Kroz predstavu se prožima  i drugi lik vuka koji igra istoimeni glumac a on svoju priču usmjerava na svoj invaliditet koji su mu napravili zli ljudi.Bitna je interakcija sa djecom, gdje se izaziva empatija prema likovima a ujedno sami likovi dobijaju podršku, ljubav sa njihove strane.

 

 

Predstava je izazvala pozitivne reakcije koje su se iz smjeha pretvarale u emociju koja izaziva tugu i potrebu za pomoći drugima koji se nadju u situaciji koji likovi pričaju.

Likovi dolaze iz poznatih bajki ” Ukleti kraljević i Crvenkapica”

Ovu tematsku predstavu bi trebalo pogledati veliki broj djece. Jer kroz ovaj način interakcije kroz predstavu razvijali bi svijest i shvaćanje koliko svojom podrškom mogu pomoći da ove osobe budu prihvaćene i na taj način da im se uljepša život.

 

 

Poslije predstave uslijedila je konstruktivna radionica, gdje su učenici pod vdstvom pedagogice Nerme Tursić Selmanović i defektolog Jasmin Salkić  olistali drvo života sa svojim porukama i tim činom pokazali koliko su spremni dati od sebe da bi osobe sa invaliditetom bile svjesne da da ih neko voli, poštuje i uvažava.

Na vrh