Politika

INICIJATIVA ”HOĆEMO PITKU VODU I ČIST ZRAK NA NAŠU DJECU” Nekadašnji i sadašnji SDA-ovi kadrovi Konaković, Zvizdić i Berilo odgovorni za uništenje ekosistema na Bjelašnici, Igmanu – Tokić pisao Izetbegoviću

Koalicija Država podržala je građansku inicijativu “Hoćemo pitku vodu i čist zrak za našu djecu” u Kantonu Sarajevo, te je tim povodom uputila pismo Edinu Forti premijeru Vlade, Adnanu Deliću ministru privrede i Elvedinu Okeriću predsjedavajućem Skupštine. U pismu se traži da se po svaku cijenu odustane od nelegalne gradnje, te da se zaštite prirodni resursi, planinski pejzaži Igmana i Bjelašnice, te posebno jedinstveni ekološki sistem i izvorišta pitke vode kojima se pretežno snabdijeva Sarajevo. Sejfudin Tokić, jedan od koordinatora ove građanske inicijative i predstavnik Koalicije Država napisao je i pismo Bakiru Izetbegoviću, a povodom više medijski istupa predsjednika SDA u kojima navodi kako SDA u Sarajevu želi “sačuvati zrak i pitku vodu za našu djecu”.

U pismu se navodi da će Sarajevo će ostati bez pitke vode ukoliko se ne zaustavi višegodišnja nelegalna gradnja na Igmanu i Bjelašnici kao glavnim snabdjevači pitke vode glavnog grada naše države. Upravo su politike i kadrovi SDA, poput bivših premijera KS Denisa Zvizdića (2003. – 2007.), Elmedina Konakovića (2014. – 2018.), te Ibre Berila, načelnika općine Trnovo u kontinuitetu od 2008. do današnjih dana najodgovornije za ekocid na olimpijskim planinama kojim je uništeno preko osam miliona kvadratnih metara šumskog zemljišta i planinskih livada na ovom po mnogo čemu jedinstvenim prirodnim površinama u Evropi. Tragedija jedinstvenog ekološkog sistema Igmana i Bjelašnice, “betoniranje” planina u korist apartmana, parkirališta, podzemnih garaža već je rezultirala pogubnom činjenicom da od 2010. godine u izvorskim vodama vrela Bosne prisutne fekalne bakterije.

”Tako je zahvaljujući  politici i kadrovima Vaše stranke već proteklih dvanaest godina, nadaleko poznato i u pjesmama opjevano vrelo Bosne, onečišćeno i više nije izvor pitke vode. Na Vašu sramotu  i Vaših kadrova ostaju historijski izvori koji svjedoče da je vrelo Bosne još od rimskog doba bilo poznato po čuvenoj vodi, pitkoj izvorskoj i termalno-ljekovitoj vodi. Kristalna čistoća i ljepota izvorišta pitke vode u podnožju Igmana ostaće zabilježena i u spisima hroničara i radovima stručnjaka Austro-ugarske monarhije koji su od prvih dana vladavine Bosnom utvrdili i zapisali da su to najzdraviji izvori pitke vode u cijeloj tadašnjoj carevini. Ukoliko zaista iskreno govorite na tribinama da želite ‘sačuvati pitku vodu za našu djecu’, onda odmah zaustavite nelegalnu granju na Igmanu i Bjelašnici čiji je glavni protagonista Vaš načelnik Ibro Berilo”, zaključio je u pismu Tokić.

Koalicija Država u svom programu RED. RAD. MIR. nudi pristup sa koji će dalekosežno uticati na poticanje zdravih navika, poboljšanje kvalitete načina življenja i općeg standarda stanovništva, brigu o okolišu i čuvanje i njegovanje domaćih prirodnih resursa (autohtoni genofond biljaka i životinja, očuvanje tla, vode, diverzifikaciju biološkog sustava).

Komentari
Na vrh