Business

IMA SE – MOŽE SE: IAKO RMU KREKA DUGUJE 164 MILIONA POREZA: Više od milion KM potrošeno za iznajmljivanje rudara i opreme

Početkom novembra Rudnik Kreka pokrenuo je proceduru nabavke usluga iznajmljivanje dva bagera kašikara-gusjeničara. Poziv za dostavu ponuda putem mini tendera dostavljen je dobro poznatim firmama Junuzović-kopex, Titanik, Heez transport i firmi Tevekkul iz Tuzle piše žurnal.info

Ponudu su dostavila dva ponuđača – Junuzović-kopex sa ponudom od 527.000 KM i firma Tevekkul sa ponudom od 378.266 KM bez PDV-a.

Ponuda firme Junuzović kopex ocijenjena je kao neprihvatljiva te je odbačena i kao najpovoljniji ponuđač izabrana firma Tevekkul.

Od iste ove firme Rudnik Kreka je u avgustu iznajmljivao rovokopač za 89.856 KM sa PDV-om.

 

Osim iznajmljivanja opreme, RMU Kreka je od privatne firme ponovo iznajmljivao i radnu snagu. Početkom septembra angažovana je firma Rudar iz Tuzle za izradu jamskih prostorija u Pogonu Mramor.  Na tenderu za usluge rada trećih lica na izradi jamskih prostorija, kao i prethodnih godina, pristigla je samo jedna ponuda – firma Rudar sa cijenom 617.661 KM sa PDV-om.

I u maju ove godine Rudnik Kreka je iznajmljivao radnu snagu od ove firme. Tada je za usluge na izradi jamskih prostorija firma Rudar dobila posao vrijedan 701.508 KM sa PDV-om.

U međuvremenu, Poreska uprave Federacije BiH objavila je listu najvećih dužnika za poreze i doprinose. Drugi najveći poreski dužnik su Rudnici Kreka sa dugom većim od 164 miliona maraka.

Milionska dugovanja za uprave rudnika, stare i nove, nisu prepreka za izdvajanje stotine hiljade maraka privatnim firmama za iznajmljivanje opreme i radne snage.

 

(zurnal.info)

Na vrh