Business

Ima i to – Vlasti u Japanu traže od mladih da piju više alkohola

Dok se većina vlada na svijetu trudi da svojim javnim politikama obeshrabri mlade da piju alkoholna pića, japanske vlasti rade suprotno. Šta se krije iza njihovog neuobičajenog stava?

Mladi u Zemlji izlazećeg sunca, naime, konzumiraju mnogo manje alkohola od starijih generacija, čak 25 posto manje. To je možda dobro za njihovo zdravlje, ali je veoma loše za domaće proizvođače sakea (rižinog vina) i drugih alkoholnih pića u Japanu.

Vlada je svjesna da je veliki broj ljudi zaposlen u ovoj industriju, a uz to, prihodi joj zavise od prodaje alkoholnih pića i zdravlja ovog ekonomskog sektora i drugih privrednih grana koje su povezane s njim.

 

 

Da bi mladi više konzumirali alkohol, japanska vlada je pokrenula kampanju pod nazivom “Sake Viva”. To je u suštini nacionalni konkurs koji poziva Japance starosti između 20 i 39 godina da smisle načine za povećanje prodaje ne samo japanskog sakea, već i piva, vina, šočua i viskija.

Kampanja “Sake Viva” ohrabruje učesnike konkursa da se fokusiraju na stvari kao što su brendiranje, marketing, promocije, pa čak i tehnološke inovacije poput vještačke inteligencije. Takmičari imaju rok do septembra da podnesu svoje projekte, a finalna runda ocjenjivanja njihovih ideja biće održana u novembru.

Naravno, vrijedi napomenuti da kada govorimo o “mladim ljudima” u Japanu, mislimo na ljude koji su stariji od japanskog zakonskog uzrasta za piće. Protuzakonito je da svako mlađi od 20 godina u Japanu pije alkohol ili puši duhan.

 

 

izvor: Oslobođenje

Komentari
Na vrh