I Zenica u sličnim problemima kao i Tuzla – Smrt živi u prljavom zeničkom zraku – ekskluzivno donosimo prijevod članka o Zenici iz holandskog Volksranta

01.02.2018. 


Smrt živi u prljavom zeničkom zraku – ekskluzivno donosimo prijevod članka o Zenici iz holandskog Volksranta – Pod naslovom “Smrt živi u prljavom zeničkom zraku” holandske novine Volkskrant su objavile reportažu o uslovima života u zagađenoj Zenici, posebno u Tetovu.

Pogledajte odlične fotografije italijanskog fotografa Nikole Zolina. Tekst možete vidjeti OVDJE foto galeriju OVDJE.

Zenicablog donosi eksluzivno neformalni neautorizovani prijevod članka, ljubaznošću naše sugrađanke Gordane M.

 

Smrt nastanjena u prljavom zeničkom zraku

I svi znaju ko je krivac. Selidba je finansijski skoro neizvodljiva.

Stari dizelaši, loženje uglja i teška industrija čine zrak iznad Bosne i Hercegovine najprljavijim u Evropi. Oboljeli stanovnici znaju ko je krivac.

Prvo sto Enver Hasanbašić svako jutro radi je otvoriti vrata i pomirisati. Sreća je kada puše sjevernjak koji rastjera dim u smjeru centra. Ali ako puše juzni vjetar ili ako nema vjetra, onda se napolju ne može disati, izjavljuje Enver.

Enverovo dvorište nalazi se u najzagađenijem naselju najzagađenije zemlje Evrope, Bosne i Hercegovine. Njegova parcela granici direktno sa gigantskim fabrickim terenom ArcelorMittal-a, najvećeg svjetskog proizvođača čelika od 2004 god.

 

Naselje Tetovo

Bosna i Hercegovina je drzava u kojoj su dimnjaci jos uvijek u stvarnoj funkciji. Kombinacija siromastva I prilicno skupog ruskog plina, uzrok je da se mnogi stanovnici zimi griju na ugalj.

Devet od deset najvecih evropskih zagadjivaca koji koriste ugalj su na Balkanu, od cega su tri u BiH, evropskoj zemlji sa najvecim zagadjenjem zraka. BiH stoji medju prvih 5 zemalja u svijetu sa najvecim brojem umrlih od posljedice zagadjenog zraka, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije i to sa zemljama poput Sjeverne Koreje ispred sebe.

BiH trosi godisnje 21,5% od BNP na posljedice ovoga.

Za stanovnike Sarajeva ovo znaci da u godini ima dana kada ne napustaju svoje domove, prosle godine su skole bile zatvorene sedmicu prije Bozica kako djeca ne bi kroz smog isla u skolu. Ali situacija je posebno zapanjujuca u industrijskim gradovima poput Zenice. Posebno u naselju Tetovo koje cini serija siromasnih betonskih kuca smjestenih pod dimom gigantske zeljezare. To je naselje Envera Hasanbegovica.

“Sin od komsija desno ima rak zeluca, tamo imaju astmu. Kod komsija su dva slucaja raka”, pokazuje Enver oko sebe. “Smrt stanuje ovdje u skoro svakoj kuci na brezuljku.”

Mnogi od tih slucajeva su posljedica zagadjenog zraka, kaze Zlatan Alibegovic, predsjednik Eko foruma Zenica. Ovo je lokalna ekoloska zajednica koja kroz istrage i tuzbe protiv izmedju ostalog, federalnih vlasti i Ministarstva zastite okolisa, pokusava poboljsati situaciju. Prema njima, radi se uglavnom o raku disnih organa kao sto su rak pluca ili grla ili rak organa probavnog sustava poput raka zeluca ili crijeva.

Iako se ljudima savjetuje da ne jedu nista iz svog vrta ili jaja od svojih koka, svi zbog nedostatka novca to rade. Preseljenje skoro ni za koga nije finansijski izvodljiva opcija. 

 

Obecanja zanemarena

U svijetu je doslo do hiperprodukcije celika a posebno u Kini. Svjetska potrazivanja iznose oko 1,6 milijardi tona a kapacitet proizvodnje je 2,4 milijarde tona. To znaci da zeljezare stalno traze zemlje u kojima mogu jeftinije proizvoditi celik kako bi smanjile troskove. Zemlje poput BiH, zemlje sa manje strogim pravilima od onih u EU.  Maksimalne emisije sumporovog dioksida (SO2) u EU iznose 125mikrograma po m3 i taj se maksimum ne smije premasiti vise od 3 dana u godini. Prema istrazivanjima lokalnog sveucilista, u Zenici, gradu izvan EU, izmedju 2011 i 2016 bilo prosjecno je 189 dana sa prekoracenjem. U 2014 su emisije cak 252 dana bile vise od 125mg, sa nivoom u zimskom periodu oko 1000mg.

Iznad toga, kako kaze Alibegovic, fabrika negira vlastita obecanja koja su data kod kupovine a u smislu strukturnih poboljsanja. Prema njegovim rijecima, izmedju ostalog nikada nije postavljen filter na dimnjaku kao ni druga postrojenja koja su obavezna u EU.

 

U klijestima

ArcelorMittal ne poznaje istrazivanja o kojima govori Eko forum. Prema njihovim rijecima oni usko suradjuju sa sluzbenim tijelima a visoke vrijednosti SO2 u Zenici su uglavnom posljedica zastarjelog centralnog grijanja. Ono se odrzava zahvaljujuci ArcelorMittal-u ali ArcelorMittal to radi kao uslugu stanovnicima grada, kako prema njihovim rijecima. Pored toga izjavljuju da su u proteklih trinaest godina investirali 50 miliona eura u poboljsanje ekoloskih uvjeta u i oko fabrike koja je u momentu kupovine bila znatno zapustena. Isto tako je spreman plan za instalaciju dodatnih filtera u narednih sesnaest mjeseci. Isto tako ce obecana BOF instalacija doci pocetkom 2019. Ista nije prije postavljena zbog stecaja podizvodjaca, kazu iz Arcelor Mittala.

ArcelorMittal isto tako naglasava da je od 2014god podrzao sa vise od 1milion eura vise od 280 projekata u Zenici. Fabrika je odgovorna za 2% BNP I zaposljava oko 10 hiljada ljudi.

 

Reakcija

ArcelorMittal priznaje da je crna tvar u dvoristu Hasanbegovica vizuelno neprivlacna, ali da je malo vjerovatno da ona uzrokuje disajne probleme. Prasina ugljika i cestice zeljeza su, prema rijecima giganta, previse teske da bi se udisale. Isto tako prema ArcelorMittalu nije dokazano da fabrika ima neke veze sa zdravstvenim problemima i slucajevima raka u Zenici.

Prema rijecima Alibegovica, cifre dokazuju samo da ArcelorMittal gradske vlasti ima u klijestima, kao sto i u drugim mjestima u BiH slucaj sa velikim firmama. Teska industrija je jedan od glavnih stubova bosanske ekonomije. Uprkos problemima sa zagadjenim zrakom, kineski investitori planiraju u narednim godinama gradnju cetiri elektrane na ugalj. 

 

Tuzba

Samo susjed tri muskarca sa rakom grla Enver Hasan Basic, čovjek sa najprljavijim dvoristem na svijetu, odlucio je prosle godine prikupiti sav svoj novac I pokrenuti tuzbu protiv AtcelorMittala. Zahtijeva novcanu naknadu iako malo ocekuje od ishoda.

“Sada je 2018” kaze Hasanbasic. Svako ima internet i BiH pregovara o pristupu u EU. U medjuvremenu stojim u svom dvoristu i ne mogu disati. Osjecamo se ponizeno. Otrovani od strane  jedne fabrike”

 

 

 BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!