BiH

I Putin je demantirao Dodika, BiH je podržala antiruske sankcije

“Nakon predsjednika Vučića i zvaničnika Evropske unije, i sam predsjednik Rusije je u svom saopštenju govoreći o poteškoćama u odnosima sa BiH, potvrdio pridruživanje BiH sankcijama protiv Rusije i zaista nema više prostora za različite interpretacije. Jasno je ko kod nas govori istinu, a ko uporno obmanjuje javnost”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

“U posljednje vrijeme postoje poteškoće u odnosima između Rusije i Bosne i Hercegovine zbog podrške zemlje antiruskim sankcijama, ali odnosi između država će se razvijati” rekao je Vladimir Putin na sastanku sa Dodikom.

“Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijaće se, pogotovo sa onima koji žele da održe ove odnose. I koliko ja znam, Vi ste jedna od tih osoba – riječi su Putina, objavljene na sajtu Kremlja, nakon sastanka Putina i Dodika, koje su citirali mediji u BiH, Srbiji, svijetu.

Borenović kaže da to nije činjenica koja ga raduje ili zbog koje likuje, ali da je bez obzira na drugačije tvrdnje, namjere, htijenje, tumačenje, evidentno nečinjenje vladajućih struktura iz RS potpuno jasno da se BiH pridružila sankcijama EU protiv Rusije.

“Za nas je najvažnije da se, što je moguće više, izmaknemo sa radara velikih, krupnih geopolitičkih sudara i da se posvetimo isključivo unutrašnjem jačanju ekonomije, zapošljavanju i podizanju životnog standarda. I zato je krajnje upitna svrsishodnost Dodikovih spoljnopolitičkih preuzimanja različitih političkih obaveza od Brisela preko Turske do Rusije i bespotrebnog uvlačenja RS u kontekst krupnih globalnih problema”, rekao je Borenović.

On je naveo da najvažnije sagledati ekonomski smisao svih ovih Dodikovih putovanja, i ovog posljednjeg u Rusiju i da li ima realan, ostvariv efekat.

“Od 2006. godine gledamo kako svakog juna odlazi u Sankt Peterburg, najavljuje jačanje ekonomskih veza i investicije, a činjenica je da je spoljnotrgovinska razmjena BiH sa Rusijom svega oko 2%, od čega je tek 0,5% ukupna razmjena sa RS, a ostalo sa FBiH”, rekao je Borenović.

Borenović kaže da je za Republiku Srpsku najbitnija njena ekonomska snaga, zapošljavanja i razvoj:

“U tom smislu očekivao sam da se u Rusiji razgovara o rafinerijama u Brodu i Modriči koje su jedini vidljiv projekat do sada realizovan, a znamo da proizvodni pogon u Brodu ne radi, i to u vrijeme nevjerovatnog divljanja cijena goriva, što je najveća briga naroda koji živi i u Brodu, Modriči i cijeloj Republici Srpskoj i BiH. O tome nije bilo riječi i jasno je da Dodika ne interesuju ostvarivi vidljivi ekonomski projekti, već neki novi predizborni, odnosno da je jedina svrha njegovih putovanja slikanje i lična promocija”, zaključio je Borenović.

Na vrh