BiH

I Francuska svjesna situacije: Dodikovi potezi napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i Dejton!

Pristižu reakcije na potez Milorada Dodika, predsjednika Rs kojim je naredio MUP-u Rs-a da, ukoliko dođe u Rs, Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH bude uhapšen i deportovan.

Tako je pristigla i izjava glasnogovornika Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Francuske.

“Prijetnje Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republike srpske, kojima je cilj da zabrane ulazak u ovaj entitet visokom predstavniku, Christianu Schmidtu, instituciji uspostavljenoj Dejtonsko-Pariški mirovnim sporazumom, predstavljaju napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg mora biti zagarantovana sloboda kretanja.

Ovakav razvoj događaja uslijedio je nakon niza zabrinjavajućih mjera koje je ovaj entitet nedavno usvojio, ograničavajući slobodu medija i narušavajući jedinstvo Bosne i Hercegovine. To je suprotno nastojanjima bosanskohercegovačkih vlasti da zemlju približe Evropskoj uniji, u korist svih građana Bosne i Hercegovine.

Francuska, kao svjedok Dejtonsko-Pariškog sporazuma, potvrđuje svoju podršku visokom predstavniku i nastavit će čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Francuska poziva sve političke snage u Republici Srpskoj da se vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive članstva Bosne i Hercegovine u cjelini”, ističe se u izjavi.

Na vrh