BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković tražio da se zvaničnici EU tokom posjete BiH ne sastaju sa Željkom Komšićem

Plenković se nakon toga zaputio na sastanak s reisul-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom Kavazovićem. No, da li će posjetiti Predsjedništvo BiH, saznat ćemo sutra ujutro.

Hrvatski premijer Andrej Plenković tražio je od zvaničnika EU u BiH da delegacija EU, koju čine on, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte, ne ide u Predsjedništvo BiH kako bi izbjegao susret s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, saznaje Istraga.ba.

Međutim, Ambasada Kraljevine Nizozemske insistirala je da se u službeni protokol uvrsti posjeta Predsjedništvu BiH, pa je tako u službenoj najavi navedeno da će Von der Leyen, Plenković i Rutte sutra u 8.45 sastati biti u zgradi Predsjedništva BiH.

Ipak, prema informacijama Istrage, još uvijek nije izvjesno hoće li Plenković biti dio te delegacije.

Prema informacijama Istrage, saradnici hrvatskog premijera proteklih su dana intenzivno provjeravali da li će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić biti u Sarajevu na dan posjete, jer je, kako su ranije informirane vlasti Republike Hrvatske, Komšić najavio službeni put.

Podsjetimo, zvaničnici Republike Hrvatske izbjegavaju posjete Predsjedništvu BiH kako bi izbjegli susrete sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda kojeg smatraju “nelegitimnim”.

– To je nama neprihvatljivo. To nama predstavlja ogromnu neugodnu prepreku u odnosima. Nije normalno da Hrvat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nikad nije primljen u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina – kazao je Plenković u januaru 2022.

Tada je ponovio i stavove lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da “od 2006. godine postoji ‘anomalija i izborni inženjering’ koji se očituje u tome da su brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH tri puta izabrali hrvatskog člana Predsjedništva”.

Plenković je danas popodne doputovao u Sarajevo gdje ga je na aerodromu dočekao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Plenković se nakon toga zaputio na sastanak s reisul-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom Kavazovićem. No, da li će posjetiti Predsjedništvo BiH, saznat ćemo sutra ujutro.

Na vrh