Zabava

Hrvatski muzičar Jasmin Stavros preminuo u 68. godini

Hrvatski muzičar i “kralj zabave” Jasmin Stavros preminuo je u 68. godini.

Stavrosu je u martu ove godine dijagnosticiran karcinom kostiju. Početkom aprila prebačen je iz Vinogradske bolnice u KBC Rebro u Zagrebu, a zatim na Kliniku za plućne bolesti Jordanovac, gdje je i preminuo, pišu hrvatski mediji.

Jedne od njegovih najpopularnijih pjesama ostaju “Kad se prijatelji rastaju” te “Dao bi sto Amerika”, koja govori o njegovom boravku u SAD-u prije povratka u Hrvatsku prije proglašavanja hrvatske nezavisnosti.

Rođen je u Splitu, završio je osnovnu muzičku školu (klavir) i srednju muzičku školu (kontrabas).

Od dvanaeste godine svira bubnjeve, a već s 15 godina profesionalno svira u brojnim splitskim sastavima: Delfini, Mladi batali (današnji Magazin) te grupama More i Put. Jazz muziku počinje otkrivati 1973. godine, a od 1978. radi kao studijski bubnjar u Jugotonu (današnja Croatia Records). Bio je jedan od najtraženijih bubnjara u bivšoj Jugoslaviji. Surađivao je s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem, Duškom Lokinom,Mišom Kovačem, Ivicom Šerfezijem, Nedom Ukraden, Ljupkom Dimitrovskom i brojnim drugim glazbenicima. Najveći financijski uspjeh mu je donijela pjesma Đuli, koju je snimio s Danijelom.

 

U Sjedinjene Američke Države je otišao 80-ih godina. Tamo se zadržao dvije godine i završio privatnu jazz akademiju Stanley Spector u New Yorku. Kao jedan od najboljih studenata i zapravo najbolji student iz Europe dobio je 1982. godine zelenu kartu za boravak u Americi. U tom je trenutku već imao ženu i dvoje djece zbog kojih se ipak odlučio vratiti u Hrvatsku.

federalna.ba/AA
Na vrh