Kult(ura)

Hrvatska oduševljena umjetnicom iz Bosne i Hercegovine

Nakon prvog dana Festivala svjetla u Zagrebu jasno je kako je bosanskohercegovačka ali i američka umjetnica Edina Selesković osvojila simpatije brojnih građana i građanki Hrvatske svojom instalacijom koja prati ritam europskog srca.

Ove godine na Festivalu sudjeluje s instalacijom Srce Europe (Europe’s beating heart), koja je izložena na Europskom trgu ispred Kuće Europe. Riječ je o svjetlosnoj skulpturi koja uz 3D mapping prati ritam otkucaja europskog srca, a nastala je iz želje umjetnice da dokaže da i dalje možemo i želimo bolje, da naše srce kuca jako i da ga nije lako utihnuti.

Ne svjedoči o tim simpatijama samo posjeta zainteresovanih istoj već i veliki broj priznatih hrvatskih medija koji su za samo jedan dan od početka Festivala upravo Seleskovićevoj posvetili svoj medijski prostor želeći prikazati važnost i uticaj ove skulpture.

Jutarnji list napisao je kako u samom centru Zagreba, na Europskom trgu, posjetitelje četvrtog Festivala svjetla očekuje još jedan spektakl. Riječ je o instalaciji Edine Selesković naziva “Srce Europe” koja je izložena ispred Kuće Europe. Ova svjetlosna skulptura oponaša otkucaje srca ne samo zvukom koji se čuje u pozadini, već i crvenim svjetlom koje se naizmjence pali i gasi.

 

 

Telegram.hr u svom tekstu dalje ističe: “Iako je zbog pandemije bilo privremeno odgođeno putovanje instalacije po drugim svjetskim lokacijama, ona je svejedno dosegnula do publike diljem svijeta, a 2020. je osvojila i globalnu nagradu za društveno angažiranu vizualnu umjetnost od strane sedam fondacija iz Velike Britanije – World Citizen Artist Award.”

Na Festival svjetla prvi put stiže priznata umjetnica Edina Selesković. ‘Moja skulptura prati ritam europskog srca’

Edina nam se javila upravo iz Zagreba kazavši kako je oduševljena ali i inspirisana Festivalom svjetla koji čitav grad Zagreb pretvara u jednu veliku galeriju na otvorenom dostupnu svima.

 

Selesković se za hrvatske medije dotakla i svog tima pa je kazala kako sebe smatra inicijatoricom umjetnosti, koja sarađuje s drugim umjetnicima kao što su Haris Dedić, koji je napisao muziku za instalaciju, i Ivonom Ivković, koja je dizajnirala AR i koja je uvijek otvorena za dijalog s publikom.

Ovu svjetlosnu instalaciju, kao i sve druge u sklopu Festivala, možete vidjeti svakoga dana od 18 do 23 sata tokom trajanja ovog veličanstvenog dođaja čije nas zatvaranje očekuje u subotu 20. marta.

 

Na vrh