BiH

Hrvati prognanici iz BiH, traže poništenje javnog poziva za period 2022/2023

Hrvatski blok Bosne i Hercegovine zatražit će od Visokog predstavnika Christiana Schmidta da poništi diskriminirajuću odluku resornog federalnog ministarstva o pomoći za obnovu obiteljskih domova za 2022 /2023 . godinu koja je gotovo isključivo dodijeljena bošnjačkim povratnicima.
Ta se odluka treba okarakterizirati i doživjeti kao pokušaj svjesne, smišljene i nedopustive opstrukcije povratka raseljenih  Hrvata u BiH, a diskriminacija se posebice prepoznaje kroz odluku da je od ukupno 81 odabranih korisnika sa konačne rang liste, ugovor potpisalo  samo 2 Hrvata za obnovu, ističe se u otvorenom pismu. Na području općine Modriča ministarstvo je potpisalo  sedam ugovora  za obnovu kuća Bošnjacima dok Hrvatima niti jedan!
Pri tome se navodi kako u plan potpore obnovi u ratu porušenih domova uopće nisu uključene većinske hrvatske mjesne zajednice u  općinama Derventa, Modriča, Bosanski Brod, Vukosavlje i Doboj
Iz nadležnost iz ugovora  Aneksa 7,misleći na područja iz kojih su protjerani Hrvati.
Sa područja općine Modriča u mjesnim zajednicama Kladari Donji,Kužnjača,Botajica,Riječani,Čardak,Garevac  i Dobra Voda.
Sa područja Vukosavlja Pećnik.
Sa područja Broda ,Koraće,Grk,Novo selo,Kolibe.
Sa područja Dervente, Ljupljanica, Bijelo Brdo,Begluci,Modran,Gornji Božinci,Gornja Ljupljanica ,Kuljenovci, Mišinci,Velika Bukovica,Donji Višnjik,Živinice ,Tetima i Božinci.
Sa područja Doboja, Foča, Veliki Prnjavor, Johovac, Komarica
Hrvatski prognanici od federalnog ministra Nerina Dizdara traže dodjelu najmanje trećinu potpore iz federalnog proračuna. Za obnovu kuća, infrastrukturnih projekata i projekata u poljoprivredi. U suprotnom spremni smo organizirati prosvjede na granici u Brodu i Svilaju.
Ukoliko se ne udovolji našim zahtjevima, 01. studenog  pozvat ćemo sve prognane i raseljene Hrvate BiH na javne prosvjede ispred graničnog prijelaza. Također, ćemo pozvati Vladu Republike Hrvatske da hitno održi sastanak sa ministrom Dizdarom , navodi se u otvorenom pismu Hrvatskog bloka Bosne i Hercegovine.
Hrvatski blok Bosne i Hercegovine od predsjednika  HDZ 1990, očekuju sazivanje izvanredne sjednice koje bi potaknulo mjere za zaštitu interesa i prava prognanih Hrvata sa području Modriče, Dervente, Broda, Šamca, Vukosavlja i Doboja.
Doboj 17.09.2023 godine
Predsjednik Hrvatskog bloka
Bosne i Hercegovine
Francisko Brdarić
Na vrh