Kult(ura)

Hor iz Kolumbije oduševio publiku Horskog šampionata u Tuzli

Drugi dan takmičenja na internacionalnom horskom šampionatu «Lege Artis» bio je rezervisan za kategoriju mještovitih horova. Kategorija koja tradcionalno privlači najviše pažnje, ove godine je na scenu BKC –u dovela ukupno 11 ansambala. Za Grand prix «Zlatnu liru» na kraju su se borila 4 ansambla, po jedan iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kolumbije.

Stručni žiri šampionata dodijelio je brojne specijalne nagrade za najbolje izvedena djela. Nakon što je proglašen najbolji dirigent koji dolazi iz Kolumbije, žiri je imao izuzetno težak zadatak da proglasi najbolji među najboljima.

 

Nagrada ya najboljeg dirigenta

Ovogodišnji pobjednik kategorije mještoviti horovi, kojeg je publika sa scene ispratila ovacijama i dugotrajnim aplauzom, je hor Univerziteta u Bucaramangi iz daleke Kolumbije. Kvalitet njihovog nastupa možda najbolje ilustruju riječi članice žirija i voditeljice katedre za dirigovanje na Muzičkoj  akademiji u Zagrebu, Jasenke Ostojić.

«Kao neko ko je već nekoliko godina na ovom šampionatu, ali i neko ko ima uvid u mnoga svjetska takmičenja, mogu reći da je ono što je izveo hor iz Kolumbijei izniman umjetnički kvalitet, i što vjerovatno  tuzlanska publika do sada nije čula.»

 

Hor iz Kolumbije

Šampionat se završava u nedjelju, takmičenjem u kategorijama vokalni ansambli, te muški i ženski horovi.

 

Na vrh