Komentari

HOĆE LI I DALJE ČINITI USTUPKE Trojka pred dvojcem Dodik-Čović: Ne mogu pozicije u vlasti biti važnije od države

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović za narednu sedmicu najavio je početak intenzivnih razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Kako je kazao, prvo će to uraditi sa političkim strankama u FBiH, a zatim sa partnerima iz Rs-a te usaglasiti stavove.

Iako je Čović ostavio kratak rok za dogovor ističući kako je rok od „šest mjeseci nakon uspostave vlasti“ davno istekao, potcrtao je da neće ići u izmjene Ustava BiH.

Uporedo s ovim procesom u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH vodit će se jedna druga bitka. Na sjednici 28. novembra je i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH čiji su predlagači Klubovi poslanika SDP BiH, NiP-Pomak, NS, HDZ BiH – HNS, HDZ 1990 – HNP i PDA. Ključ je popuniti komisiju za izbor i imenovanje kako bi se u konačnici odblokiralo imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Čović je već dobio podršku Elmedina Konakovića za taj plan, ali sve će zavisiti od dinamike izmjene Poslovnika, ali i zastupnika koji bi konačno trebali shvatiti pogubnost imenovanja jedne osobe koja u Ustavnom sudu BiH može biti do navršene 70. godine života, a bez ikakvog prethodnog sudijskog iskustva.

Konaković je već imao jedan susret sa Čovićem, a naredne sedmice bit će održan i susret šire koalicije.

Za narednu sedmicu je zakazan i sastanak državne koalicije čiji će domaćin biti Čović, a na kojem bi se trebali konačno definisati tri zakona iz EU agende: Zakon o sudovima, Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, te Zakon o sukobu interesa.

No, prije tog sastanka koji je zakazan za sredinu sedmice, 20. novembra bit će održana sjednica Predstavničkog doma PS BiH na kojoj nema nijednog evropskog zakona. Ali zato imaju novi suprotstavljeni prijedlozi koalicionih partnera. Dok Denis Zvizdić predlaže osnivanje Vrhovnog suda BiH Milorad Kojić iz SNSD-a predložio je ukidanje Zakon o Tužilaštvu i Sudu BiH.

Naredna sedmica za državnu koaliciju donijet će ili konačni rasplet ili novi zaplet.

Nije tajna da su stranke trojke zauzete kadroviranjem, ali i preuzimanjem pozicija kako na nivou FBiH tako i na državnom nivou. Ta ambicija nikako ne bi smjela pomutiti im zdrav razum i spriječiti ih u namjeru da se odupru napadima dvojca Čović-Dodik.

Počelo je s izmišljenim radikalizmom koji potura SNSD, a na koji se lukavo nadovezao Čović. Ukoliko se trojka bude samo branila i pravdala, a u isto vrijeme činila željene ustupke, onda će plan Dragana i Milorada biti uspješan za njih, ali poguban za državu.

Poruka Milorada Dodika uoči predstojećih razgovora je putokaz i njegovim koalicionim partnerima:

“Republika Srpska odlično zna šta treba da se uradi za napredak BiH ka EU, a to je ispunjavanje svih prioriteta, bez izuzetka.

To znači da nema stranih sudija, nema lažnog Šmita, dogovor predstavnika tri naroda je ključ svakog napretka. Sve ostalo je zavaravanje i priča za malu djecu.

EU u martu mora jasno reći da li želi BiH. Sve bajke smo već pročitali, vrijeme je da vidimo tu dosljednost i tu EU koja nas tako želi i širom otvara vrata”, naveo je Dodik.

(A.V./ Patria)

Na vrh