Aktuelno

Hoće li biti smijenjena uprava RMU Banovići d.d., najuspješnijeg i jedinog rudnika koji nema milionska dugovanja u FBiH?

Problemi na relaciji Rudnika mrkog uglja Banovići d.d., tj. Nadzornog odbora rudnika, malih dioničara, Federalne Vlade i nadležnog ministarstva ne jenjavaju. Skupština ovog preduzeća se dugo najavljivala. Posljednja zakazana za 21.10. 2019. godine je otkazana, jer se nije pojavio odbor za glasanje. Potom su zakazane dvije skupštine kojim se ne podudaraju ni vrijeme ni mjesta.

Aktuelni Nadzorni odbor RMU Banovići d.d. je zakazao skupštinu za 27.11.2019. godine u Banovićima, a Federalna Vlada kao ovlašteni dioničar u ime Federacije BiH je skupštinu zakazala za sutra, 15. novembra u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu, na kojoj će se predmetnom odlukom imenovati i radna tijela sastavljena od lica izvan RMU Banovići d.d.

Više od hiljadu dioničara od aktuelnog rukovodstva rudnika tražili su otkazivanje sjednice. Pisali su i Općinskom sudu u Sarajevu tražeći zabranu održavanja sjednice. Navode da Vlada nije ovlaštena da saziva skupštinu i da nisu dobili poziv. Resorno ministarstvo demantuje ove navode, izvještava FTV.

Ono što je javnosti od ranije poznato je da je RMU Banovići d.d.  jedini veliki rudnik mrkog uglja koji posluje izvan koncerna JP Elektroprivreda BIH.  Također, svi rudnici u sastavu koncerna su u ogromnim dugovanjima. Krajem marta 2019. godine sedam rudnika od kojih je šest u Koncernu JP Elektroprivreda BiH po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada su dugovali  451.115.565 KM Poreznoj upravi FBiH. Najteža situacija je sa Rudnikom Kreka koji je dugovao 133.499.155 KM. Slijedi RMU Zenica sa 117.764.476 KM. Danas je taj dug skoro 140 miliona KM, a rudari zbog neisplaćivanja plaća  svakodnevno započinju štrajk i ne žele izaći iz jama. Dug RMU Breza iznosio je 76.374.615 KM. RMU Kakanj dugovao je 71.180.632 KM, dok je RMU Abid Lolić imao dug od 32.846.010 KM. U Koncernu JP Elektroprivreda je i RMU Đurđevik sa 3.826.465 KM duga. Za razliku od nabrojanih rudnika, RMU Banovići d.d. je u prošloj godini poslovao pozitivno sa dobiti od 1.845.001 KM.

Danas su zbog nepoštivanja odredbi Kolektivnog ugovora i neisplaćivanja plaća u predviđenom roku te blokiranog računa, rudari Rudnika mrkog uglja Abid Lolić kod Travnika obustavili  rad, potvrdio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić.

Jedini model koji se uspio razviti i pozitivno poslovati je  RMU Banovići d.d. te je  i okosnica jedne vrste političkog života u Banovićima, gdje se tvorcem ovog čuda smatra Mirsad Kukić što je i  izvor njegove političke moći.

U prošloj godini uvedeno je povjereništvo u Općinskom odboru SDA Banovići, nakon čega je Predsjedništvo SDA  donijelo odluku o isključenju  Mirsada Kukića, te je izbrisan iz članstva.

Potom je  formiran Pokret demokratske akcije (PDA), politička stranka koja okuplja kadrove koji djeluju zajedno sa Mirsadom Kukućem, zastupnikom u Parlamentu FBiH. PDA je na Općim izborima 2018. godine dala podršku Fahrudinu Radončiću  za člana Predsjedništva BiH, koji je do sada na neki način pružao podršku svom partneru Mirsadu Kukiću.

Napominjemo,  da nije bilo Banovića Fahrudin Radončić bi za člana Predsjedništva BiH,  imao glasova  skoro kao debitant i autsajder  Mirsad Hadžikadić. Ukupan broj glasova koje je osvojio Fahrudin Radončić u Banovićima je 7.193, više nego svi ostali kandidati. Sada je očito je da Radončić više ne podržava ni PDA, niti RMU “Banovići” d.d. i da će Vlada Federacije uz pomoć ministara SBB-a i  SDA, smijeniti ovu upravu.

Najtragičnije je što se u cijeloj priči politička koplja lome upravo preko 2.900 radnika najuspješnijeg rudnika u FBiH. Cjelokupno stanovništvo u  Banovićima, gradu koji je rastao sa rudnikom živi od rudnika i umjesto da se smjenjuju uprave rudnika koji su u ogromnim dugovanjima, posvećuje se velika pažnja razrješenju uprave RMU Banovići d.d.

Naročito je interesantno kako će se ovo odraziti i na budućnost projekta izgradnje termoelektrane u Banovićima, koja je došla u završnu fazu gdje je nedostajala samo saglasnost Vlade FBiH koji uzima RMU Banovići, a ne Federacija, te je projekat izgradnje termoelektrane  po svemu sudeći zaustavljen iz političkih razloga.

Ono što je također zanimljivo je da ovaj projekat rentabliniji od projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane (TE) Tuzla. Stručnjaci iz elektroenergetskog sektora smatraju kako bi daleko pametnija, brža i isplativija bila izgradnja Bloka 1 potpuno nove TE Banovići, čija je izgradnja također planirana.

Podsjećanja radi,  snaga po generatoru bloka je u TE Tuzla 450 MWh, a u TE Banovići 350 MWh. Vrijednost osnovne investicije je u slučaju bloka u Tuzli 786,3 miliona eura, a u Banovićima 412,4 miliona eura. Razlika u vrijednosti osnovne investicije je 373,9 miliona eura a razlika u snazi po generatoru je 100MWh. Vrijednost jednog MWh TE Tuzla je 3.39 miliona KM, dok je vrijednost MWh u TE Banovići 2.35 miliona KM. I za jedan i za drugi projekt već imaju ugovoreni kreditni angažmani sa kineskim investitorima, s tim da je trajanje kredita u slučaju Banovića četiri godine grace perioda plus jedanaest godina otplate, a u slučaju Tuzle pet godina grace perioda i 15 godina otplate.

TE Banovići ima i brojne druge prednosti nad Tuzlom. Nosilac projekta u Banovićima je Rudnik mrkog uglja, a u slučaju Tuzle Elektroprivreda BiH. Banovićka termoelektrana bila bi smještena u neposrednoj blizini rudnika, pri čemu su u krugu od četiri kilometra oko rudnika smješteni svi neophodni izvori resursa, što će znatno uticati na cijenu transporta uglja, vode i drugih materijala. Zbog toga je, uostalom, i predviđena proizvodna cijena električne energije iz Bloka 1 TE Banovići 42,5 eura po MWh, a iz Bloka 7 TE Tuzla 54,9 eura po MWh.

U slučaju Banovića pored termoelektrane gradila bi se i cementara, a sve bi bilo smješteno u centralnom dijelu postojećeg ugljenog bazena. Zbog toga u Rudniku Banovići s ponosom ističu i ekološke prednosti njihovog Bloka 1.

Hoće li se u ovom slučaju cijeniti život rudara koji poslije 30 godine dobije dijabetes, zarađuje hljeb sa sedam kora i poslovanje jedinog rudnika koji nikom ništa nije dužan, a koji 50% puni budžet gradu Banovići, stanovnicima Banovića pa i FBiH?

Ukoliko se uprava smijeni i RMU Banovići bude uvršten u koncern JP Elektroprivreda BiH, očekujemo li u budućnosti  dugovanja najvećeg rudnika mrkog uglja, smanjenje broja radnih mjesta, smanjenje cijene uglja, nove štrajkove rudara i blokirane račune?

Da li će cijena nemilosrdnih političkih borbi biti nestajanje još jednog grada u Fedraciji BiH?

(izvor: Index.ba)

Na vrh