BiH

HOĆE LI BITI DOGOVORA HDZ, Trojka i SNSD sastaju se u Mostaru: Ko će popustiti u svojim zahtjevima

HDZ BiH će biti domaćin današnjeg sastanaka predsjednika i predstavnika stranaka trojke (SDP, NIP, Naša stranka) i SNSD-a koji čine državnu vlast. Milorad Dodik će prije sastanka boraviti u Crnoj Gori pa će u povratku produžiti za Mostar gdje u 15 sati počinje susret koalicionih partnera.

Predsjednik Naše stranke i ministar prometa i komunikacija Edin Forto kazao je u ponedjeljak novinarima da će teme biti Zakon o sudovima, Zakon o spriječavanju sukoba interesa, te Izborni zakon BiH. Koalicija još nema saglasnost oko ova dva zakona, a tačka sporenja je i sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

“Izborni zakon imate tri segmenta izbor članova Predsjedništva, izbor članova CIK-a i integritet izbornog procesa. Ako mene pitate integritet je broj jedan. Ako pitate nekog drugog njemu će nešto drugo biti. Ako izađemo s nekim dobrim dogovorom koji možemo provesti u hitnoj proceduri kroz Vijeće ministara BiH i PS BiH onda se možemo nečemu nadati 21. marta u Briselu”, kazao je Forto aludirajući na zasjedanje Evropskog vijeća koje bi trebalo odlučiti o pristupnim pregovorima BiH i EU.

Ono što je interesantno, političkim strankama je jasno poručeno iz međunarodne zajednice da ne diraju sastav Centralne izborne komisije i da su aktuelni članovi izabrani u skladu sa zakonom.

No, upravo je o izboru članova CIK-a govorio i Elmedin Konaković ističući da imaju dogovor oko CIK-a.

S druge strane, zahtjev HDZ-a o “legitimnom predstavljanju” stoji pred strankama trojke, dok je SNSD saglasan sa tim uslovom Dragana Čovića.

Iz Ambasade SAD jasno su potcrtali da se Izborni zakon BiH ne može mijenjati u tom smislu, a da se ne mijenja Ustav BiH. Samo promjenom Ustava BiH mogu se implemenirati presude Evropskog suda za ljudska prava, a u ovom trenutku ne postoji dvotrećinska većina koja bi podržala ustavne promjene.

Na vrh