Aktuelno

Higijensko-epidemiološka situacija na području TK stabilna

Higijensko-epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona i dalje je stabilna, tvrde na Univerziteskom kliničkom centru Tuzla. Sa simptomima gripe u ovoj ustanovi do sada je zbrinut 31 pacijent.

– Trenutno imamo 12 pacijenata. U toku jučerašnjeg dana iz Brčkog je transportovan pacijent sa dijagnostikovanom gripom i on se nalazi na odjelu intenzivne njege i to je trenutno najteži pacijent – ističe medicinski direktor UKC-a Tuzla prof.dr. Šekib Umihanić.

Dvije osobe koje su juče preminule bili su hronični bolesnici kojima je gripa dodatno pogoršala zdravstveno stanje.

– Stadij gripe kod njih je bio takav da je došlo do pogoršanja tih hroničnih bolesti i oni nažalost nisu preživjeli – dodao je.

U Tuzlanskom kantonu nema zaraženih korona virusom, ističu na UKC-u Tuzla. Preventivne mjere već su poduzete uz pomoć Zavoda za javno zdravstvo Fedracije BiH.

– Nemamo takvih pacijenata. U toku je korespodencija s Federalnim ministarstvom zdravlja i Zavodom za javno zdravstvo FBiH koji daje precizne upute u smislu rane detekcije i tretmana takvih pacijenata – naglasio je dr. Umihanić.

Iz preventivnih razloga, posjete bolesnicima na UKC-u još uvijek su zabranjene. Iz ove ustanove najavljuju pravovremeno i kontinuirano informisanje građana koje pozivaju na strpljenje i saradnju.

Na vrh