BiH

HDZ i Trojka: Operacija “Vukoja” u toku, skloniti sve koji smetaju

omisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH trebala bi biti izmijenjena kako bi se nastavilo sa “operacijom Vukoja”.

Tako je predloženo da umjesto dvije članice koje dolaze iz opozicionih stranaka se imenuju dva nova člana iz vladajuće većine. Umjesto Edine Gabela (SBiH) imenovat će se Elzina Pirić (PDA), a umjesto Dajane Čolić (DF) u Komisiju ulazi Petar Galić (HNS).

Na ovaj način Trojka i HDZ uspostavljaju kontrolu nad Komisijom čime će se omogućiti da pred zastupnike dođe samo jedno ime kada je riječ o izboru sudije Ustavnog suda BiH.

Zastupnik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Haris Silajdžić na X-u je objavio da će se na ta način omogućiti preglasavanje “principijelnih zastupnika” Damira Mašića, Anera Žuljevića i Dragana Miokovića i time Parlamentu umjesto liste predložiti samo jedno ime za Ustavni sud.

Interesantno je da je u Komisiji i Irfan Durić iz NES-a ali za njega nije upućen prijedlog da se smijeni iz Komisije iako ova stranka ima manje zastupnika od DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Komisija ima 11 članova, a dva mjesta su upražnjena nakon što je dvoje zastupnika preuzelo druge funkcije i napustili Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

U Komisiji su: Mladen Bošković (HDZ, HSS SR,HSS, HSP), Damir Mašić (SDP), Aner Žuljević (SDP), Irfan Durić (NES), Edina Gabela (SBiH), Dragan Mioković (Naša stranka), Rasim Smajlović (Povjerenje, NIP, SPU), Eldar Čomor (SDA), Dajana Čolić (DF Željko Komšić).

Na vrh