Politika

Hadžikadić: Srebrenica mora biti iznad stranačkih interesa!

Srebrenica. Srebreničke žrtve genocida. Obećanje da se nikada više ne ponovi. Rezolucija. Busanje u prsa ko je najviše zaslužan za nju. Isticanje koliko je Srebrenica bitna za budućnost Bosne i Hercegovine. Zavjet da će dati sve za Srebrenicu.

 

A onda dođu izbori. Podjele. Obećanja. Koalicije. Pa nove podjele. Pa nove koalicije. Na kraju, zbog tih podjela, opet na čelo dođu oni koji negiraju Srebrenicu, a sa njom i državu Bosnu i Hercegovinu. A sada hoće da ukinu i samo ime Srebrenica. A onda vjerovatno i Bosnu i Hercegovinu.

 

Kada ćemo shvatiti da ova država zahtijeva jedinstvo svih onih koji i pored primata zadovoljavanja svojih ličnih interesa, bar djeličkom oka blago pogledaju ovu našu domovinu? Mi moramo raditi zajedno da bismo razbili pošast fašizma, nacionalizma, šovinizma. A gdje ćemo raditi zajedno ako to ne možemo u Srebrenici?

 

Moja poruka svim takozvanim bosanskim političarima je: jedan kandidat/kandidatkinja za gradonačelnika/gradonačelnicu Srebrenice. Srebrenica mora imati na čelu osobu koja će poštovati srebreničke žrtve, a sa njima i Bosnu i Hercegovinu.

 

Nemojte da radi političkih, individualnih ili sličnih interesa, ponovno budemo suočeni sa vlastima koje ponižavaju žrtve, veličaju zločince i negiraju istinu.

 

Jer bez istine nema ni nas.

 

Na vrh