Politika

HADŽIKADIĆ: Pouka onima koji su namijenili sudbinu Palestine Bosni i Hercegovini

Scenario Palestina i Izrael:

 

  • Jednom narodu se oduzme država da bi se “namirio” drugi, po nečemu moćniji narod, uz saglasnost i podršku Međunarodne zajednice.
  • Ovaj “manje bitan” narod se bori pravnim sredstvima, ali ne uspijeva.
  • Onda se pobuni otporom naroda. Vojska “bitnog” naroda to uguši u krvi. Svijet gleda “zabrinuto” i donosi rezolucije u Ujedinjenim nacijama, ali na terenu sve ostane isto, osim što je država “nebitnog” naroda sada i manja.
  • Onda se “manje bitan” narod usprotivi oružjem. Rezultat su bombardovanja njihovih naselja i uništavanje cijelih urbanih sredina. Napravi se blokada svih izlaza i ulaza. Struje ponekad. Posla nigdje. Bolnica još manje. Aparthejd na sve strane. Svijet se “ibreti”, ali ne uradi ništa. Država “manje bitnog” naroda još manja.
  • Onda doseljenici “bitnijeg” naroda počnu dolaziti na teritoriju “manje bitnog” naroda koji im ne smije ništa.
  • Onda “manje bitan” narod, u frustraciji, učini kriminal, zločin. Počne ubijati djecu, porodice “bitnijeg” naroda. Na hiljade mrtvih i ranjenih. Međunarodna zajednica to žestoko osudi, kao što i treba.
  • Vojska “bitnijeg” naroda odgovori na isti način i još mnogo, mnogo više. Ubije hiljade djece, porodica, bombarduje gradove, natjera stotine hiljada civila u izbjeglištvo. Svijet šuti. Kao što je šutio i do tada. Država “manje bitnog” naroda još manja. Dok ne nestane.

 

Scenario Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska:

– Pročitaj ono gore. Idemo ka istom.

 

Nerješavanje političkih izazova i aspiracija na pravedan način može samo donijeti nove sukobe, zločine, teror i generacije koje ne zaboravljaju i smatraju osvetu svetom obavezom. Sukob koji nikada ne prestaje.

 

Pouka onima koji namijenili sudbinu Palestine Bosni i Hercegovini.

 

Na vrh