Politika

Hadžikadić o nezakonitoj raspodjeli novca – KAKO PROŠLA, TAKO I NOVA VLAST❗️

Danas u Slobodnoj Bosni čitam o novinarima koji su pod određenom istragom zbog toga što su objavili dokumente koji ukazuju na to da je ministar rada i socijalne politike FBiH htio nezakonito podijeliti 728.000 KM određenim udruženjima bliskim stranci kojoj pripada. Dokument koji na to upozorava je mišljenje koje je uputio ministar finansija FBiH, Toni Kraljević, koje govori o zakonskim propustima u prijedlogu raspodjele ovih sredstava.

Na ulazeći u zakonitost radnji ministra Delića jer o tome ne znam dovoljno, pitam se kako je moguće da MUP KS po naredbi Tužilaštva KS (na osnovu prijave ministra Delića) poziva u svojstvu svjedoka novinare, s ciljem da saznaju iz kojih izvora su dobili ovu dokumentaciju. Prema Krivičnom zakonu FBiH, novinari su zaštićeni od ovakvih postupaka Tužilaštva i nalaze se na listi osoba koje ne mogu biti saslušane kao svjedoci u svrhu zaštite izvora informacija.

Ovo izgleda kao ona izreka: “kadija te tuži, kadija ti sudi”. Još jedan pokazatelj da nova vlast radi po matrici stare. Još jedan primjer miješanja u pravosuđe. O miješanju u objektivno novinarstvo je višak i govoriti, s obzirom na to da je predsjednik NiP-a već izrazio tendenciju da politika Trojke ovlada javnim servisom, a kao ministar vanjskih poslova je pokušao utjecati na strane novinare.

Objektivno i nezavisno novinarstvo, kao i pravosuđe, uslov su početka napretka države i bilo kakve promjene. Čini mi se da nova vlast ide Dodikovim stopama da zabrani bilo kakvo slobodno razmišljanje u entitetu u kojem oni imaju vlast.

Moja puna podrška svim novinarima koji trpe posljedice zbog toga što rade svoj posao.

Na vrh