Politika

HADžIKADIĆ: Nepravda tjera ljude iz BiH!

Za sigurnost građana potrebno je, ne samo pravedno i nekorumpirano pravosuđe, nego i efikasna, jaka, opremljena i sposobna policija.
O politiziranom pravosuđu sve znamo. Šta znamo o policiji? Mnogi policajci obavljaju svoj posao dobro i pošteno. Ali, kažu da riba smrdi od glave. Tako i policija. Hajde da govorimo o entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. O problemima policije entiteta Republika Srpska je već pisano mnogo.
 Brojni problemi i propusti koji su se desili u mandatu aktuelnog rukovodstva Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta FBiH, opravdano dovode građane u sumnju kada je u pitanju njihova sposobnost da profesionalno obavljaju svoj posao. Kažu nam “sve po zakonu”, što je samo još jedan pokušaj manipulacije građana. Navodimo samo neke od problema. O ostalima ćemo pisati kasnije.
 Užasno trostruko ubistvo u Gradačcu je samo posljednja kap u nizu mnogih propusta.
 – Blaćenje nepodobnih profesionalaca putem pojedinih medija i ponovljenih internih disciplinskih postupaka se dešavaju sa svakom promjenom vlasti. Poznati slučajevi šikaniranja Nermina Šehovića, Tarika Omerovića i Mehmeda Vejzovića nisu usamljeni. Dok trenutna pozicija časne policajce degradira, kleveće i sklanja, od njih se očekuje da šute i trpe ili napuste policiju ili čak domovinu. Izgleda da je konačni cilj aktuelne vlasti da policiju pretvori u stranačku miliciju. U pojedinim medijima se objavljuju i interni dokumenti s oznakom tajnosti i najavljuju šta će se desiti kojem policajcu koji “ne sluša” svoje sadašnje “nedodirljive i nepogrešive” pretpostavljene.
 – Aktuelna vlast od aprila do danas nije formirala Nezavisni odbor Parlamenta FBiH koji treba da raspiše konkursnu proceduru za izbor direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije. Umjesto konkursa, Vlada FBiH je imenovala istog v.d. direktora Federalne uprave policije u maju i juče, 18. augusta, dva puta na period od tri mjeseca.
 – U Komisiju za sigurnost su imenovali stranačkog kolegu i sina Ministra unutrašnjih poslova da nadgleda njegov rad!!!
 – Brutalni zločin u Gradačcu je ogolio nefunkcionalnost institucija koje bi nas trebale štititi. Svakodnevno svjedočimo medijskom prepucavanju saopćenjima na relaciji: policija – tužilaštvo – sud, sa ciljem prebacivanja krivice jednih na druge. Neshvatljivo je da niko iz sistema vlasti nije podnio ostavku zbog ovog zločina koji se desio i pored saznanja koje su imali. To bi u demokratskim državama bio očekivan čin. Kod nas, umjesto toga, najodgovorniji šetaju sa građanima na protestima protiv vlasti čiji su oni nosioci.
 Ta nepravda kao “nova normalnost”, uz nakaradan sistem vrijednosti, jedan je od glavnih razloga odlaska mladih i sposobnih ljudi iz Bosne i Hercegovine.
Hoćemo li stvarno dozvoliti da se ovakvo stanje nastavi zbog naše (ne)zainteresovanosti i (ne)aktivnosti kada je u pitanju rad nadležnih institucija na svim nivoima uprave?
Između opcija da se borimo ili bježimo, izaberimo zajedničku borbu!
 U suprotnom, krivi smo mi jer smo im dozvolili.
Na vrh