Politika

Hadžikadić: Evropa je licemjerna, a oni koji čekaju njenu milostinju ne zaslužuju da vode BiH!

O pristupnim pregovorima Bosne i Hercegovine sa Europskom unijom raspravljat će se tek u martu 2024. godine. Najave da će se raspravljati do kraja ove godine imali smo već neko vrijeme i korištene su za pojedine nepromišljene i štetne odluke na državnom nivou, a uz podršku EU.

 

Za mene je ovo licemjerno!

 

Licemjerstvo Evrope se najbolje oslikava na primjedbi da BiH ima problem sa poštovanjem ustavnog poretka, a da otvaraju pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom koje efektivno ne kontrolišu značajan dio svoje teritorije. To je vrhunac licemjerstva i cinizma.

 

Brine ih djelovanje vlasti u entitetu Republika Srpska, a nisu ništa uradili da ih u tome spriječe. Kandidatski status smo dobili zbog sukoba Rusije i Ukrajine, iako nismo bili ispunili uslove za kandidaturu. Uslove nismo ispunili ni za početak pregovora, a nećemo ih ispuniti ni do marta.

 

Ustav ovakav kakav jeste dozvoljava neprijateljima države da je razaraju iznutra. Razgovori oko prijema u EU i NATO samo omogućavaju neprijateljima države da postavljanju nove ucjene i ultimatume koji ne vode ka EU i NATO. Jasno je da mi moramo uraditi naš dio posla, ali nam selektivna primjena evropskih vrijednosti, koje se mijenjaju vremenom i kako kome odgovara, ne pomaže. Primjeri takvog selektivnog pristupa su i nametanje vlasti na nivou Federacije BiH, kao i nastojanje da izmjene Izbornog zakona idu u smjeru daljnjeg kršenja ljudskih prava.

 

Duboko vjerujem da mi moramo shvatiti da naša sudbina ovisi o nama samima i da je krajnje vrijeme da se okrenemo izradi i realizaciji dugoročnog državnog programa i djelovanja koje neće uključivati borbu za pozicije i fotelje, nego principijelnu borbu za interese države i njenih građana. Ovi koji od Evrope očekuju samo milostinju, ne zaslužuju da vode državu Bosnu i Hercegovinu.

 

Na vrh