Politika

HADŽIKADIĆ: Dolazak O’BRIENA je naznaka aktivnijeg učešća SAD-a

U posjetu nam dolazi James O’Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena za Evropu i Aziju.

 

Njegov dolazak, kao i nedavni upozoravajući stav Ambasade SAD-a u odnosu na procese donošenja odluka vlasti na državnom nivou, ukazuju na to da su Sjedinjene Američke Države odlučile da aktivnije pokažu svoj stav, što apsolutno podržavam.

 

Predstavnici Evropske unije već odavno pokazuju popustljivost prema agresivnom ponašanju destruktivnih politika u Bosni i Hercegovini i gube povjerenje stanovništva.

 

Ja sam duboko uvjeren da bez aktivnog učešća SAD-a neće doći do trajnih rješenja krize u BiH i regiji.

 

Ova posjeta je još i više značajna u kontekstu sve zamršenije globalne političke situacije. Kineski utjecaj sve više jača na globalnom političkom i ekonomskom nivou, revanšizam Rusije se širi, Evropu sve više obuhvata talas fašizma i strah od mogućih multikulturalnih promjena njihovih društava, Bliski istok sve brže i jače ide ka ozbiljnom sukobu na širem nivou, Latinska Amerika, kao i Evropa, rađa neofašističke pokrete, a i SAD sa mogućim Trampovim povratkom u Bijelu kuću može svjedočiti sličnim iskušenjima.

 

Činjenica da je Bosna i Hercegovina postala ponovo bitna SAD-u u ovakvim konstalacijama je značajna.

 

Ja se nadam da će naši politički akteri iskoristiti ovu priliku da slušaju, a ne samo da govore, a isto tako se nadam i da će SAD odustati od bilo kakvog daljeg popuštanja svima onima koji nekad prikriveno, a često otvoreno, žele da unište domovinu u kojoj su ponikli.

 

Na vrh