BiH

Grupa iz Italije u posjeti BiH

U sklopu inicijative “Viaggio della Memoria e della Solidarietà 2024”, grupa Italijana je posjetila Bosnu i Hercegovinu na sedmodnevnom putovanju koje je organizovao ISCOS Emilia-Romagna, u saradnji s prijateljima iz Anteas Emilia-Romagna APS i izdavačke kuće Infinito Edizione. Grupu su činile 44 osobe, uključujući članove Amnesty International Italy, Giro del Cielo, te studente sa Univerziteta u Bolonji. Među njima su bili i mladi sportisti iz Reggio Emilia, učesnici projekta podržanog od strane Ministarstva vanjskih poslova Italije pod nazivom TEAM Reggio – Sport, Kultura, Obrazovanje, Inkluzija za mlade sportiste i studente, koji je omogućio putovanje mladim ljudima dobi od 14 do 18 godina iz Reggio Emilia.

 

Tokom svog putovanja, grupa je posjetila više gradova u Bosni i Hercegovini, uključujući Banja Luku, Prijedor, Sarajevo, Bratunac i Srebrenicu. Posebno su se istakle posjete Muzeju ratnog djetinstva i Olimpijskom muzeju u Sarajevu, gdje su učesnici imali priliku da se upoznaju s važnim aspektima historije i kulture Bosne i Hercegovine.

 

Putovanje se nastavilo prema Konjicu i Mostaru, gdje su članovi grupe imali priliku da vide znamenitosti i kulturno-historijske spomenike tih gradova. Nakon posjete Mostaru, grupa je nastavila putovanje prema Italiji i svom završnom odredištu, Reggio Emilia.

Ovo putovanje nije samo omogućilo učesnicima da se bolje upoznaju s historijom i kulturom Bosne i Hercegovine, već je također ojačalo veze između Italije i Bosne i Hercegovine kroz dijalog, sjećanje i solidarnost. Projekat “TEAM Reggio” pokazao je kako sport, kultura, obrazovanje i inkluzija mogu spojiti mlade ljude iz različitih zemalja, promovišući zajedničke vrijednosti i međusobno razumijevanje.

 

Takve inicijative su od izuzetnog značaja za jačanje međunarodne saradnje i izgradnju društva zasnovanog na miru, poštovanju i zajedničkim vrijednostima. Viaggio della Memoria e della Solidarietà 2024 je još jednom pokazao kako zajedničko putovanje može otvoriti vrata prema boljoj budućnosti za sve učesnike.

 

Na vrh