Aktuelno

Grantovi Vlade Japana za obnovu zgrada osnovnih škola u Tuzli i Banovićima

Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini najavila je za danas dvije ceremonije primopredaje grantova Vlade Japana, za ‘Projekt obnove Osnovne škole Novi Grad u Tuzli’ i ‘Projekt obnove Osnovne škole Banovići u Banovićima’

U okviru Temeljne grant pomoći za projekte ljudske bezbjednosti (GAGP), Vlada Japana dodijelila je grant od 65.917,00 eura (128.922,45 KM) Osnovnoj školi Novi Grad u Tuzli za zamjenu oštećenih prozora i vrata u školskoj zgradi i sportskoj dvorani.

Također, Vlada Japana dodijelila je grant od 45.823,00 eura (89.622,00 KM) za obnovu stare stolarije, prozora i vrata u školskoj zgradi i fiskulturnoj dvorani u Osnovnoj školi Banovići.

Ta dva projekta doprinijela su poboljšanju ambijenta obrazovanja u tim školama. Direktni korisnici projekata su 1.300 učenika i oko 130 nastavnika i ne-nastavnog osoblja u te dvije osnovne škole.

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto prisustvovat će na obje ceremonije primopredaje.

Unutar GAGP programa pomoć Japana Bosni i Hercegovini dostigla je više od 18 miliona eura ili približno 35 miliona KM od 1996. godine, pokrivajući vitalne sektore kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje.

– Vlada Japana pridaje veliki značaj unapređenju uvjeta u oblasti osnovnog obrazovanja u državi i putem općih grantova Vlada Japana je donirala otprilike 28 miliona eura (54 miliona KM) za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje više od 210 škola širom države u proteklih 22 godine, kroz programe GAGP i Opće pomoći – saopćeno je iz Ambasade Japana.

Na vrh