Tuzla

Gradski odbor HDZ BiH Tuzla upućuje čestitke novoizabranom gradonačelniku Tuzle Zijadu Lugaviću.

Izlaznost birača, bez obzira na okolnosti u kojima se događaju, treba promatrati kao jasan signal da naši stanovnici imaju sve manje povjerenja u političke procese i da je potrebno mijenjati način funkcioniranja uz istinsko prepoznavanje i rješavanje problema koje muče naše stanovnike.

 

Zbog toga je u narednom razdoblju potrebno usmjeriti sve raspoložive kapacitete kako bi fokus bio jačanje organa mjesnih zajednica i uključenost stanovništva u procese donošenja odluka u razvoju svakog od naseljenih mjesta. Potpuna zakonska i statutarna uređenost mjesne samouprave je itekako važan segment. Kroz tako uređen sustav stanovnici trebaju artikulirati interese koje za cilj imaju bolje uvjete za svakodnevni život. Stanovnici Tuzle moraju osjetiti da imaju mogućnost odlučivati i utjecati na okruženje u kojem žive.

 

Od novog gradonačelnika očekujemo doista promjenu u načinu djelovanja u odnosu na prethodno razdoblje. Tuzlaci se godinama suočavaju s problemom enormnog zagađenja zraka što za posljedicu ima sve više izražena respiratorna oboljenja. S druge strane, istovremeno novci koji se uplaćuju od rada Termoelektrane Tuzla se ne koriste isključivo u rješavanje tog problema iako su namijenjena za tu vrstu problema. Efekat do sada uplaćenih oko 40 milijuna KM nije vidljiv. Mnoga naselja koja su izvan središta grada, danas u 2023. godini nemaju priključak na gradski vodovod ili na drugi način rješen problem redovite opskrbe vodom, kanalizaciju, urednu opskrbu električnom energijom, putnu komunikaciju koja je u veoma lošem stanju. Žurno uklanjanje nepotrebnih semafora i prelazak na kružne tokove koji bi odmah dali rezulatate smanjenja zagađenja. Također mora se posvetiti pozornost i smanjiti migracije ljudi iz prigradskih sredina u uža gradska područja, a  koja su u velikoj mjeri posljedica pada kvalitete života za sve one koji su udaljeni više od pet kilometara od centra grada.Brojni su problemi s kojima stanovnici Tuzle žive, a za čije se rješenje nisu pronašli adekvatni sugovornici.

 

Svakako stanovnici Tuzle očekuju i veću odgovornost i nove politike Gradskog vijeća i gradonačelnika Zijada Lugavića  u pogledu ekonomskog razvoja i privlačenja investicija, prekogranične suradnje i korištenja europskih fondova, veće ponude turističkog sadržaja, sve s ciljem povećanja broja  turista i noćenja.

 

Važan segment i fokus treba staviti na iznalaženje kvalitetne politike u suradnji sa sportskim klubovima koji djeluju u našem gradu. Grad svima njima treba biti oslonac i na sve gledati s jednakim odnosom uvažavajući postignute rezultate kao i one klubove koji imaju posebne programe za djecu i mladež.

 

Bitan segment je osmišljavanje i suradnja s ustanovama i nevladinim udrugama što kvalitetnijeg kulturnog sadržaja s posebnim akcentom na festivalske programe.

I niz je drugih segmenata koji trebaju nove politike I smjernice sukladno uvjetima u kojima djelujemo.

 

Zbog svih nas koji želimo da naš grad bude što bolji dio Bosne i Hercegovine, nadamo se da će novi gradonačelnik biti otvoren za svaki vid suradnje i različitih promišljanja.

 

Ured za informiranje

Gradski odbor HDZ BiH Tuzla

Na vrh