Tuzla

Gradonačelnik Tuzle upriličio prijem za mladu matematičarku Amilu Pašić

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, primio je u srijedu, 5.7.2023., mladu matematičarku Amilu Pašić, dobitnicu bronzane medalje na 27. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

Amila Pašić, učenica  prvog razreda gimnazije “Meša Selimović”, pokazala je nevjerovatan talenat za matematiku, te u jakoj konkurenciji takmičara iz svih balkanskih zemalja, uspjela osvojiti bronzanu medalju na 27. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

Gradonačelnik Lugavić je izrazio zadovoljstvo zbog uspjeha bosanskohercegovačke ekipe na 27. Juniorskoj matematičkoj olimpijadi, te posebno čestitao Amili Pašić na postignutom izvanrednom rezultatu. “Amila je pokazala da Grad Tuzla ima respektabilne mlade ljude koji nam garantuju svjetliju budućnost. Zahvalnost i čestitke upućujem i Amilinim roditeljima i nastavnicima. Nadam se da će, uz podršku roditelja, profesora i šire zajednice Amila uspjeti naći dobre mentore koji će joj u budućnosti pomoći da postigne još veći stepen znanja i da nastavi da napreduje i razvija se u vrsnu svjetsku matematičarku”, rekao je gradonačelnik tokom sastanka sa Amilom Pašić i njenim ocem.

Na 27. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi (JBMO) koja je održana u Albaniji, svi učenici koji su predstavljali Bosnu i Hercegovinu su osvojili medalje,  jednu zlatnu, dvije srebrne i tri bronzane. Ekipno je Bosna i Hercegovina  osvojila 3. mjesto, odmah iza Turske i Rumunije, što je najbolji rezultat na balkanskim matematičkim olimpijadama ikada.

 

video: RTV7

Na vrh