Tuzla

Gradonačelnik Tuzle upriličio prijem za investitore koji su pomogli izgradnju Kuće bosanskog jezika u Tuzli

Danas je u prostorijama Gradske uprave Tuzla upriličen prijem za investitore – predstavnike kompanija sa područja Tuzlanskog kantona, koji su konkretnim zalaganjem i investicijama, u saradnji sa Gradom Tuzlom,  učestvovali u izgradnji Kuće Bosanskog jezika u Tuzli.

Kuća bosanskog jezika  nalazi se u strogom centru grada Tuzle,  i u njoj  su skupljeni dokazi o bosanskoj pismenosti, sa posebnom pažnjom posvećenom Bosansko-turskom rječniku iz 1631. godine, autora Muhameda Hevai Uskufija.

 

Gradonačelnik Jasmin Imamović, ovom prilikom izjavio je: „ Mi smo izgradili kuću bosanskog jezika sinergijom sredstava iz gradskog budžeta i sredstava iz trinaest privatnih firmi koje rade na teritoriji Tuzlanskog kantona i kojima je ovdje sjedište. To mi je posebno zadovoljstvo jer smo sinergijom napravili kuću koja je utvrda, tvrđava naših zajedničkih bosansko – hercegovačkih vrijednosti. Zašto Kuća bosanskog jezika? Zato što bosanski jezik nije ni srpski, ni hrvatski, ni bošnjački, nego je bosanski i naše je zajedničko naslijeđe. To će biti svojevrsna utvrda zaštite imena i postojanja bosanskog jezika, i želja mi je da se taj primjer dalje širi kao dobar primjer po mnogim gradovima Bosne i Hercegovine. Želja mi je da se tako i nastavi. Tuzla opet ima nešto što nema niko, ni u BiH ni izvan BiH, i opet ima nešto što će biti dobar primjer, kojeg će slijediti drugi.“

Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, uputio je ovom prilikom riječi zahvalnosti kompanijama  koje su doprinijele realizaciji ovog važnog projekta za grad Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu, a to su: Tehnograd d.o.o. Tuzla, DelingINVEST d.o.o. Tuzla, Tehnograd – Company d.o.o. Tuzla , INPROZ Group d.o.o. Tuzla, CESTOTEHNIK D.O.O. Tuzla, Dženex d.o.o. Tuzla, HEEZ Transport d.o.o Tuzla, TOM-CAT do.o. Tuzla, TIM Gradnja d.o.o. Tuzla, INGRAM d.d. Srebrenik, BABILON d.o.o. Tuzla i ELKOM d.o.o. Tuzla.

 

“Kao glavnom izvođaču na ovom projektu bila nam je izuzetna čast i privilegija što smo uopšte ušli u izbor za izgradnju jednog takvog projekta, koji je ne samo važan za naš grad i našu zajednicu, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Pridružujem se čestitkama svim sudionicima, gradonačelniku, Gradskoj upravi i svima koji su sudjelovali u izgradnji“, kazao je ovom prilikom Danijel Ružić, ispred kompanije Tehnograd d.o.o.  za građevinarstvo i inženjering Tuzla.

 

 

Grad Tuzla

Na vrh