Aktuelno

Gradonačelnik Tuzle učestvovao na konferenciji Čist zrak za sve

U okviru obilježavanja dana Ujedinjenih nacija, a na poziv rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u BiH, Sezin Sinanoglu, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, prisustvovao je jučer u Sarajevu (u utorak, 24.10.), konferenciji “Čist zrak za sve”. Na Konferenciji je učestvovalo više od 100 gostiju iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, a uvodna obraćanja su imali rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Sezin Sinanoglu, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mato Franjičević, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, te ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Srebrenka Golić. Konferencija je posvećena kvalitetu zraka, u kontekstu ciljeva održivog razvoja, a teme koje su se najčešće spominjale, uglavnom su bile one koje se tiču zagađenja zraka i sprečavanja zagađenja. Ovom konferencijom željela se prenijeti poruka o važnosti zaštite životne sredine, pogotovo u vrijeme kada svjedočimo sve većim zagađenjima zraka i velikoj nestašici vode. U okviru Konferencije su održane tri sesije: Stanje kvalitete zraka i glavni uzroci zagađenja zraka i povezanih klimatskih promjena, Prepoznavanje posljedica: Uticaji kvalitete zraka na zdravlje i ekosisteme i Zagađenost zraka u urbanim sredinama: najbolje prakse u prevenciji i dogovoru.

Gradonačelnik Tuzle je učestvovao u radu treće sesije, na koju je pozvan kako bi govorio na temu Strategije i planovi grada Tuzle-multisektorski aspekti, u okviru koje je predstavio strategije i planove Grada Tuzla, sa naglaskom na aktivnosti na smanjenju i sprečavanju zagađenja zraka, u različitim sektorima, a posebno u oblasti proširenja mreže daljnskog grijanja, uređenja saobraćaja i utopljavanja zgrada. Ovom prilikom, gradonačelnik je upoznao prisutne sa rezultatima u oblasti širenja sistema daljinskog grijanja, prema kojima je u Tuzli, broj korisnika sistema daljinskog grijanja u zadnjih 15 godina gotovo udvostručen, od 14.000 korisnika 2001. godine, porastao je na oko 24.000 korisnika u 2017. U ovom periodu je gotovo utrostručena dužina vrelovodne mreže, sa 67 km 2001. na oko 170 km 2017. godine, a površina grijanog prostora je udvostručena: sa 970.000 m2 povećana je na 1,8 m2. “Naše slijedeće aktivnosti su usmjerene na širenje mreže toplifikacije i na individualne objekte, kako bi se smanjila potrošnja energenata koji zagađuju zrak i mi ćemo nastaviti istim tempom raditi i na realizaciji ovih projekata, ali pored toga, za čišći zrak u Tuzli, najvažnije je da se na postrojenja Termoelektrane Tuzla postave filteri za odsumporavanje, a očekujemo da će se izgradnjom Bloka 7 voditi računa o ugradnji filtera najviših standarda”, izjavio je, između ostalog, gradonačelnik Imamović.

Konferencija “Čist zrak za sve”, predstavljala je inicijalnu aktivnost  UN AIR Quality Initiative and Response (UN A.I.R) – UN Inicijative i odgovori vezano za kvalitet zraka, grupe UN agencija u Bosni i Hercegovini, fokusiranih na uspostavljanje platforme za kvalitetu zraka na svim nivoima u BiH, sa fokusom na zagovaranje i uspostavljanje političkog razumijevanja i posvećenosti rješavanju problema, a vezano za Održive razvojne ciljeve (Sustainable Development Goals SDG).

Na vrh