Aktuelno

Gradonačelnik Tuzle demantovao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

U povodu jučerašnje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Dragana Čovića, za TV N1, u kojoj je kazao „Nađite i jedan primjer u zadnjih deset godina, gdje je Hrvat, nebitno ko je, iz koje je stranke, neki čimbenik u javnom sektoru u u ovoj županiji u ovom gradu, ili pređite odmah u Tuzlu kao županiju ili Tuzlu kao grad..”, danas je u Gradskoj upravi Tuzla, upriličena konferencija za medije. Prisutnima se obratio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović:

„Ovo što je izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH, gospodin Dragan Čović, smatramo neistinom i želimo iznijeti pravu istinu. Tuzla je grad zajedničkog života i nacionalna struktura lokalne vlasti proizlazi iz multikulturalnog bića Tuzle.

Niko u ovom gradu nije na nekoj poziciji zato što je Hrvat ili pripadnik neke druge nacije, nego zato što svoj posao radi dobro“, izjavio je gradonačelnik Imamović, te iznio podatke o zastupljenosti Hrvata na čelnim pozicijama u javnom sektoru, javnim preduzećima i ustanovama, te gradskoj upravi. „Prema Popisu stanovništva iz 1991. godine, u Tuzli je bilo15,5% Hrvata, a prema rezultatima Popisa iz 2013., u Tuzli je 13,9% građana hrvatske nacionalnosti. Na čelnim pozicijama u 20 javnih preduzeća i ustanova, čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla, imamo 15% direktora Hrvata (JP BIT Centar, JU Naše dijete i JKP Saobraćaj i komunikacije). Od 17 čelnih pozicija u gradskoj upravi Tuzla, četiri pozicije, odnosno 23,5%, obnašaju Hrvati (zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Služba civilne zaštite, Stručna služba za poslove gradonačelnika i Služba za inspekcijske poslove).

Nedavno smo anketirali i zaposlene u gradskoj administraciji, među kojima se 13,9% uposlenika izjašnjavaju kao Hrvati“, izjavio je gradonačelnik Imamović, te nastavio: „Zabrinjavaju nas izjave gospodina Čovića o ugroženosti Hrvata u Tuzli, a još više nas brinu inicijative, koje dolaze iz tih krugova, kojima se namjeravaju uskratiti prava naših 15.396 sugrađana, da mogu glasati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.“

Na pitanje novinara da li smatra da je problem u tome što niko od pomenutih Hrvata, koji se nalaze na čelnim pozicijama u javnom sektoru u gradu Tuzla, ne dolazi iz HDZ-a, gradonačelnik je odgovorio:

„Hrvati Bosne i Hercegovine i Tuzle su postojali i prije HDZ-a, a postojaće i poslije njega. Tuzla je najveći kohezioni faktor Bosne i Hercegovine i zato, s gnušanjem odbacujem ove neistine, kojima se nastoji uzdrmati multikulturalno biće Tuzle, a nama je multikulturalnost svetinja. Mi smo jedna ruka, sa pet prstiju: tri konstitutivna naroda, oni koji su, nažalost, “Ostali” i manjine. U ime građana Tuzle, odbacujem neistine i očekujem izvinjenje, nadam se da će Čović reći da nije u pravu, bar što se tiče Tuzle.“

Novinarima su se obratili i neki od prisutnih saradnika gradonačelnika Imamovića, ističući da im nimalo nije prijatno ovo „prebrojavanje“, jer smatraju da svoje poslove obavljaju zbog stručnosti i sposobnosti, a ne zbog toga što su ove ili one nacije.

Na vrh