Tuzla

Gradonačelnik Lugavić odao počast rudarima ističući plemenitost ovog poziva

U povodu obilježavanja 21. decembra, Dana rudara, dr. sc. Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle, danas je položio cvijeće na spomenik “Husinski rudar” na Husinu, kao i na isti spomenik u Tuzli. Centralno obilježavanje Dana rudara Bosne i Hercegovine, koje je ujedno bila i proslava 65 godina postojanja Rudnika “Mramor”, održano je na lokaciji Pogona “Mramor” u Mramoru.

Gradonačelnik Lugavić istakao je važnost ovog plemenitog poziva i načina života, podsjećajući na svakodnevnu žrtvu koju rudari čine kako bi omogućili sugrađankama i sugrađanima kvalitetniji i ugodniji život. Naglasio je podršku lokalne zajednice rudarima, nazivajući ih neraskidivim dijelom svijetle historije Tuzle.

“Danas se želim zahvaliti svim našim rudarima na njihovoj profesionalnosti, hrabrosti i predanosti u obavljanju ove humane, istovremeno i veoma zahtjevne profesije. Rudarstvo je plemeniti poziv i način života, jer gotovo svakodnevno riskirate vlastite živote i zdravlje kako biste obezbijedili kvalitetniji i ugodniji život sugrađanima, na čemu smo vam zahvalni.”

Gradonačelnik je također istakao da je borba rudara za humanije uslove rada i modernizaciju sektora od ključne važnosti za stabilan energetski sektor, neophodan za privredni rast i rast životnog standarda.

Ceremoniju koju je organizovao Rudnik uglja “Kreka” doo Tuzla i Sindikalna organizacija  Rudnika uglja “Kreka” doo Tuzla, okupila je građane i predstavnike izvršnih i zakonodavnih nivoa vlasti, pružajući priliku za zajedničko iskazivanje poštovanja prema rudarima i njihovom neumornom doprinosu razvoju grada i zemlje.

Na vrh