Aktuelno

Građanima Tuzle predstavljene operativne sposobnosti jedinica OSBiH

Nakon postrojavanja počasne jedinice i intoniranja himne BiH vojnog orkestra Oružanih snaga BiH operativne sposobnosti građanima Tuzle predstavili su pripadnici 5. pješadijske brigade.

– Sve ovo što danas radimo ovdje i ovih dana u okviru godišnjice OSBiH je samo jedno predstavljanje i pokazivanje građanima naših sposobnosti koje su u svrhu podrške istima – izjavio je Emir Kliko, komandant 5. pbr OSBiH.

Pored naoružanja i opreme sa kojom raspolažu predstavili su i sposobnosti u pružanju pomoći i zaštite građana.

– Među vama nalazi se samo jedan dio naših snaga gdje možemo da prikažemo ono što svakodnevno radimo, na ovoj lokaciji, da obilježimo godišnjicu na ovakav način, zajedno sa sugrađanima – ističe pukovnik Toni Mišić.

Prisustvo vojske i opreme na Trgu slobode u Tuzli izazvalo je veliko interesovanje građana, posebno najmlađih. Iz prve ruke su doznali sve o vojničkoj opremi i naoružanju koje koriste pojedine grane vojske, ali i o specifičnostima vojničkog poziva.

Naoružanje kojim raspolažu OSBiH stalno treba zanavljati, jer vojska nikada nije dovoljno i dobro opremljena, kazao je komandir Kliko.

– I nikad nema dovoljno onoga što im treba i što bi željeli da imaju za što bolje izvršenje zadatka i misije. Međutim, entuzijazam i profesionalizam naših pripadnika i opredijeljenost za podršku i pomoć građanima BiH nadoknadi sve ono što nam nedostaje – kazao je.

Preostali dio naoružanja građanima će predstaviti u sklopu Dana otvorenih vrata 27. novembra ove godine, u kasarni Dubrave.

Na vrh