Lični stav

Građanima Bukinja, Divkovića i Šićkog Broda hladni radijatori Centralno grijanje dd Tuzla palo na ispitu (VIDEO)

Radost građana, vlasnika individualnih stambenih jedinica zapadnog dijela Tuzle; Bukinja, Divkovića i Šićkog Broda je trajala vrlo kratko priključivanjem na vrelovodni, odnosno toplovodni sistem grijanja „grada“ Tuzla zbog neispunjavanja obveza isporučioca odgovarajuće toplotne energije Centralnog grijanja dd Tuzla kako bi i oni u ravnopravnom položaju s ostalim građanima zagrijavali svoje domove. Naime, kako tvrde građani navedenih naselja Mjesnih Zajednica Bukinja i Šićkog Broda na održanom skupu u prostorijama MZ Šićki Brod 30.01.2019. godine (srijeda), jednostavno, njihovi radijatori su hladni u usporedbi s radijatorima u kolektivnim stambenim objektima,  tvrdeći da u njihove toplinske podstanice se distribuira tako niska toplotna energija da ni iz bliza nisu u stanju zagrijati svoje domove, zbog čega su sa ovog skupa uputili energičan kolektivni zahtjev prisutnom Sulji Sariću pomoćniku direktora za tehnička pitanja Centralnog grijanja d.d. Tuzla da blagovremeno otklone navedeni problem, u protivnom će građani uputiti kolektivnu tužbu za neispunjavanje ugovorenih obveza.

Mada je ovaj skup bio predviđen da predstavnik proizvođača toplinskih podstanica „Danfoss“ iz Zagreba upozna građane o načinu korištenja toplinskih podstanica, građani su iskoristili priliku izraziti svoje nezadovoljstvo i zabrinutost da je u pitanju prevara raznim diskusijama i postavljenim pitanjima, naročito kriterija određivanja cijene za utrošeni MWh toplinske energije od strane „grada“ Tuzla, odnosno, Centralnog grijanja dd Tuzla, na koja je odgovarao Suljo Sarić pomoćnik direktora za tehnička pitanja Centralnog grijanja d.d. Tuzla, koji i pored uloženog truda nije uspio uvjeriti građane da odustanu od navedenog kolektivnog stava, u što se možete uvjeriti u video prilogu.

Naša agonija se i dalje nastavlja, tvrde vlasnici individualnih stambenih jedinica Bukinja, Divkovića i Šićkog Broda nakon završenog sastanka naglašavajući:

„Prevarili su nas, prvo su nam obećali sve besplatno, da bi nakon toga „gradsko“ Vijeće Tuzla donijelo odluku protivno našemu zahtjevu izlažući nas troškovima koje naš kućni budžet ne može podnijeti, da smo dužni dostaviti zahtjev za legalizaciju objekta, zatim, da smo dužni održavati toplinske podstanice i slično što nas opet čini neravnopravnim s građanima u kolektivnim objektima koji su dobili sve besplatno. A, tobože nastoje da nam pomognu? Kakav apsurd!

Glede toga, građani MZ-a će pokušati naći rješenje koristeći prava iz ugovora o „Prijateljskom okruženju“ sklopljenog s EP BiH, odnosno, TE Tuzla vezano za obveze prema Mjesnim zajednicama u okruženju, Bukinje i Šićki Brod, uvjerava nas Predsjednik MZ Bukinje Goran Stojak te dodaje:

„Imamo jednostavno rješenje ovog problema. Koliko toplotne energije potroše ove dvije Mjesne zajednice Bukinje i Šićki Brod, toliko sredstava u protuvrijednosti EP BiH, odnosno Termoelektrana Tuzla ne fakturiše „gradu“ Tuzla, odnosno, Tuzlanskoj Županiji, Centralnom grijanju d.d. Tuzla ili kome već, jer oni to kriju kao zmija noge, a nas građane u ovom slučaju to i ne interesira. Jedino bi tim činom, odnosno obvezom iz ugovora o Prijateljskom okruženju“ ovi građani nešto pozitivno osjetili, što im i pripada zbog onečišćenog okoliša. Naravno, u ovom slučaju bi pristali da Centralno grijanje d.d. Tuzla preuzme obvezu održavanje toplinskih podstanica uz realnu cijenu.

Naš zahtjev ćemo već sutra uputiti JPEP BiH u Sarajevo i očekujemo pozitivan odgovor.

Pa, ne mora uvijek biti sve crno, moramo optimistično gledati na ovaj ishod. Uspjet ćemo“.

Konstatira Stojak.

 

Podsjećanja radi: Zahvaljujući Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice tuzlanske županije urađen je primaran toplovod i toplinske podstanice za naselja Bukinje, Divkovići i Šićki Brod, „gradska“ Uprava je financirala priključke, dok EP BiH, odnosno TE Tuzla nije uopće učestvovala u ovom projektu, pa, krajnje je vrijeme da i oni urade nešto pozitivno za ove građane. Nadati se da će se napokon udostojiti.

 

Anto Šimić Čiko

Na vrh