Aktuelno

Građani Tuzle najavljuju nove proteste zbog zagađenja zraka

Nakon sinoćnjih protesta u središtu Tuzle zbog iznimno visoke razine zagađenja zraka, građani najavljuju nastavak protesta i to već u srijedu. Tvrde da osjećaju otežano disanje, a zabrinuti su i zbog porasta broja oboljelih od respiratornih bolesti te karcinoma.

Također, iz Univerzitetskog kliničkog centra su za sutra najavili pres-konferenciju Klinike za plućne bolesti kako bi upozorili na aktuelnost ovog problema.

Vrijednosti štetnih PM čestica u Tuzli dostižu 750, dok je normalna vrijednost 50.

– Sve je više oboljelih ljudi, a sve nam više oboljevaju i djeca. To je najžalosnije – kaže Tuzlanka Hanifa Kovačević.

I iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona uputili su preporuke za zaštitu zdravlja. Od građana očekuju što manje boravka na otvorenom, a posebno starijih i djece.

– Apelujemo na stanovništvo da ispoštuje zdravstvene preporuke u cilju poboljšanja kvaliteta zdravog života i proširenje svijesti o štetnosti zagađenog zraka po ljudski organizam, biljni i životinjski svijet, te na taj način preventivno djeluju u granicama svojih mogućnosti i da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosu zagađenju zraka – navode iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Profesor okolinske sigurnosti Univerziteta u Tuzli Zvjezdan Karadžin ističe da je jučerašnja borba građana protiv zagađenja zraka korak naprijed ka ostvarivanju konačne primjene mjera koje mogu doprinijeti smanjenju aero zagađenja.

– Mi smo došli do jedne kritične tačke gdje je življenje ljudi u određenim gradovima postalo neizdrživo. Zato mi kao građani trebamo napraviti veliki pritisak na sve strukture vlasti da bismo ubrzali proces modernizacije termoelektrana, jer trebamo biti svjesni da ih nećemo moći izbaciti iz upotrebe. Gradnja Bloka 7 je neophodna i treba početi što prije, iako već taj proces kasni pet godina. Trebamo hitno uvesti proces odsumporavanja Bloka 6 TE Tuzla – naglašava profesor Karadžin.

Zbog svega ovoga, a to je i mišljenje mnogih stručnjaka, Grad Tuzla će se morati zadužiti te provesti masovnu toplifikaciju grada i sve ostale mjere energijske efikasnosti koje podrazumijevaju utopljavanje zgrada kako bi, pojašnjava Karadžin, aero zagađenje bilo smanjeno.

Na vrh