Aktuelno

Građani Tuzle: “Dišemo samo što moramo”

Neformalna grupa građana Tuzle za srijedu uvečer zakazala je ponovno mirno okupljanje na Trgu slobode zbog enormnog zagađenja zraka koje je u ovom gradu prisutno svake zime.

Građani znaju da zrak zagađuje Termoelektrana u Tuzli, ali svi oni s kojima smo razgovarali ističu kako veliki, ako ne i najznačajniji doprinos zagađenju zraka daju individualna ložišta.

Diše se, valja disati, ali sve teže. Plućni sam bolesnik i najteže podnosim ovo zagađenje. Izlazim samo kada moram” – kaže Izet Helić, stariji građanin Tuzle.

Iako je Tuzla ostala bez velikih industrijskih postrojenja, Ljiljana Murgić smatra kako su glavni zagađivači individualna ložišta.

Zrak je grozan, ne može se izdržati. U Tuzli je stvarno katastrofa. Spominju Sarajevo, spominju druge gradove, a Tuzla je najzagađeniji grad na svijetu. Kretanje sam svela na minimum, izlazim samo kada moram” – kaže Ljiljana Murgić.

Džemal Avdić, koji je teško pokretan, samo u nuždi izlazi napolje u toku zimskih dana…

Prilikom šetnje dobijem gušenje, gorčinu neku, osjećam stvarno zagađenost zraka. Nije bilo ovako ranijih godina. Uzrok zagađenosti su neispravna vozila, imaju ljudi koji lože sve i svašta” – ističe Džemal Avdićm, piše “Avaz”.

Jutro u Tuzli je osvanulo hladno i maglovito. Iz Zavoda za javno zdravstvo su uputili apel i preporuke građanima od kojih traže da smanje boravak na otvorenom te da izbjegavaju prostore u kojima se konzumiraju cigarete i nargile. Također, apelirali su na građane da u svojim individualnim kotlovnicama obrate pažnju na to kakav ugalj ili druga čvrsta goriva lože.

Na vrh