Tuzla

Grad Tuzla učestvuje u USAID Projektu pomoći lokalnoj upravi u Bosni i Hercegovini

U utorak, 16.5.2023., u Sarajevu, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) ozvaničila je početak novog petogodišnjeg projekta američke vlade “Pomoć lokalnoj upravi u Bosni i Hercegovini”.  U sklopu ovog projekta vrijednog 12,8 miliona dolara pružiće se podrška 30 lokalnih zajednica širom BiH s ciljem unapređenja usluga, poboljšanju kvaliteta života, transparentnosti i odgovornosti prema građanima.

 

 

Ceremoniji, kojom je ozvaničen početak Projekta, prisustvovao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Michael Murphy, koji se obratio prisutnima, te potpisao zajedničke izjave sa gradonačelnicima i općinskim načelnicima o početku realizacije aktivnosti Projekta pomoći lokalnoj upravi u Bosni i Hercegovini.

U svom obraćanju prisutnima, Michael Murphy, ambasador SAD-a u BiH  je, između ostalog, istakao  “Malo je stvari toliko važnih za uspjeh i prosperitet neke zemlje kao što je to snažna lokalna uprava kojoj su građani u centru pažnje. Rad Vlade upravo na lokalnoj razini ima najneposredniji utjecaj na kvalitetu života građana i i na tom nivou građani imaju priliku direktno insistirati na odgovornosti svojih političkih lidera Lokalne vlasti koje reaguju na potrebe građana i koje su transparetne u svom radu predstavljaju osnovu demokratije i prvu liniju odbrane protiv široko rasprostranjene korupcije koja nagriza ovu zemlju.”

 

 

Grad Tuzla je, prepoznajući važnost ovog projekta za ukupni socio-ekonomski razvoj lokalne zajednice, blagovremeno aplicirao i odabran je za učešće  u Projektu, kao jedna od 30 jedinica lokalne samouprave iz cijele BiH. Time je Grad Tuzla potvrdio svoju opredijeljenost ka zajedničkom cilju povećanja angažmana jedinica lokalne uprave Bosne i Hercegovine u društveno-ekonomskom razvoju u cilju daljeg razvoja Bosne i Hercegovine i promoviranja efikasnih, transparentnih i odgovornih institucija vlasti sa snažnim civilnim društvom i multietničkim, tolerantnim društvom.

Projekat će pružati višegodišnju tehničku pomoć i razvijati kapacitete s cilјem podrške partnerskim JLS da bolјe planiraju, upravlјaju i pobolјšaju kvalitet usluga javne uprave, podstaknu održivi lokalni razvoj, te povećaju transparentnost i odgovornost građana i poslovnih subjekata.

 

 

„Dugoročno gledano, ovaj projekat će doprinijeti unapređenju socio-ekonomskog razvoja našeg grada, podrška lokalnim zajednicama  kroz implementaciju ovakvih projekata posebno je važna. Aktivnosti na lokalnom nivou igraju ključnu ulogu jer projekti na lokalnom nivou imaju direktan uticaj na građanke i građane koji žive u tim zajednicama tako što unapređuju njihove životne uslove i stoga nam je cilj da omogućimo veće uključivanje građana, organizacija civilnog društva, privrednika, akademske uzajednice i svih drugih u procese donošenja planova i odluka koje se tiču svih aspekata lokalnog socio-ekonomskog razvoja, a to je ono što je najvažnije. Zahvaljujemo Vladi SAD-a i USAID-u na pruženoj mogućnosti da budemo partneri u dostizanju naših ciljeva koji se tiču unapređenja efikasnosti i transparentnosti javne uprave, unapređenja kvaliteta života, rada i investiranja u našem gradu“, izjavio  je gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, nakon potpisivanja zajedničke izjave.

 

Nakon svečanosti potpisivanja, upriličena je i panel diskusija na temu: “Unapređenje rada jedinica lokalnih samouprava za bolji kvalitet života građana” u kojoj je, prezentirajući uspješne primjere iz prakse na primjeru Tuzle, jedan od panelista bio gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić.

Na vrh