Tuzla

Grad Tuzla – Potrebno je zaštititi živote i zdravlje naših rudara

Povodom obilježavanja Dana rudara Bosne i Hercegovine, delegacija Grada Tuzle, položila je cvijeće na spomen obilježja “Husinski rudar” u Tuzli i “Husinski rudar” na Husinu.

“Podsjećam da je 1920. godine donesena odluka o stupanju u generalni štrajk rudara Tuzle i tuzlanske regije, nakon čega je ubrzo organizovana i Husinska buna. Ovaj događaj je važan ne samo za grad Tuzlu, već za cijelu Bosnu i Hercegovinu i Europu jer su se tada radnici i građani ujedinili kako bi se zaštitila osnovna radnička i ljudska prava. U tom kontekstu moramo nastaviti baštiniti tradiciju i kontinuitet borbe za osnovna radnička prava i slobode svih ljudi i građana, za sve one različitosti koje postoje u društvu, da ih poštujemo i njegujemo. Također, moramo se zalagati da radni uslovi u rudnicima i svim ostalim preduzećima, u BiH gdje borave i rade radnici, budu još bolji i kvalitetniji.

Ovim putem apelujem na JP Elektroprivredu d.d. da izdvaja još veća sredstva i investira ih u mehanizaciju i opremanje rudnika u cijeloj Federaciji BiH. Nama je posebno važno da se nova mehanizacija i nove tehnologije počnu koristiti u rudnicima na području Tuzle i Tuzlanskog kantona, kako bi se obezbijedili kvalitetniji i sigurniji uslovi rada. Potrebno je zaštititi živote i zdravlje naših rudara, koji svojim znojem proizvode svaku tonu uglja, koji je potreban kako za ekonomiju, tako i za život naših građana i građanki”-poručio je vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić.

Na vrh