Tuzla

Grad Tuzla obilježio Dan nezavisnosti, u srijedu druženje na Ilinčici

Odavanjem poštovanja na spomen obilježjima na Slanoj banji i Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, Grad Tuzla je, u utorak, 28.2.2023. godine,  obilježio 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Delegacije Grada Tuzle, boračkih i drugih organizacija, udruženja i druge organizacije i pojedinci, odali su poštovanje i položiti cvijeće na spomen obilježja na Slanoj banji. Nakon toga je,  u sali Narodnog pozorišta Tuzla,  održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzle, na kojoj su se obratili predsjedavajuća Gradskog vijeća, Nataša Perić i gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Lugavić je, između ostalog, istakao: „Prvog marta 1992. godine  skoro dvije trećine, uvjerljiva većina  građana Republike Bosne i Hercegovine, na slobodnom referendumu, izabralo je da živi u suverenoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini, čime su potvrdili višestoljetni kontinuitet državnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine. Bio je to glas za državu ravnopravnih građana i naroda, bio je to glas za slobodu i opstanak Bosne i Hercegovine, u vrijeme kada su se kovali planovi o njenoj podjeli i njenom uništenju. Proces sticanja nezavisnosti, bio je bolan i težak, ali isto tako nužan i neophodan, kao mnogo puta u našoj ranijoj historiji, koja se naslanja na tradiciju antifašističke borbe. U tom procesu za nezavisnost naše države borili smo se na uzvišen i dostojanstven način, uz, nažalost, velike žrtve, i pomoć svijeta, koja je, iskreno govoreći, obično izostajala.

Oni, koji nisu imali pravo i pravdu, na svojoj strani, pokušali su svoje ciljeve ostvariti bezobzirnom silom. Kada je počela surova agresija na Bosnu i Hercegovinu, pokazalo se, da su jedini garant njenog opstanka njeni branioci. Međunarodno pravo je bilo neizostavno za sticanje nezavisnosti, ali pokazalo se, da ono samo nije dovoljno. Bila je potrebna snaga, koja će stati iza toga prava. Ta snaga, bila je Armija Republike Bosne i Hercegovine. Nezavisnost i sloboda koju smo izborili skupo je plaćena. Doživjeli smo napade na civile, dugogodišnje opsade gradova, ratne zločine i najteži ratni zločin – genocid. Imamo i imat ćemo vječiti dug prema braniocima Bosne i Hercegovine i prema civilnim žrtvama rata. Nikada ih ne smijemo zaboraviti, a istina o periodu agresije ispisana je i na stranicama međunarodnih sudova.

Bosna i Hercegovina 1. marta 1992. godine nije po prvi put stekla nezavisnost, već ju je obnovila. U doba Tvrtka I Kotromanića, prvog bosanskog kralja, Bosansko kraljevstvo je bilo najmoćnije kraljevstvo slavenskog juga. Bosna i Hercegovina je, i u teškim vremenima, tokom Drugog svjetskog rata, znala odabrati put, i potvrdila je kontinuitet državnosti ZAVNOBiH-om i AVNOJ-em 1943. godine, a zatim ponovo obnovila nezavisnosti 1. marta 1992. godine, što je bila je prirodna posljedica težnje bosanskohercegovačkih ljudi za slobodom.

Moramo obilježavati Dan nezavisnosti jer negiraju Bosnu i Hercegovinu. Negiraju i Dan nezavisnosti. Moramo uvijek u manifestacionoj i spomeničkoj kulturi njegovati sve ono što štiti i jača našu Bosnu i Hercegovinu. Mi u Tuzli smo toga svjesni i sa ponosom baštinimo i njegujemo svijetlu tradiciju antifašizma i poštovanja ljudskih prava.“

U umjetničkom dijelu programa Svečane sjednice Gradskog vijeća nastupili su profesori muzike Zlatan Mujkić i Renata Bagarić.

U okviru programa obilježavanja Dana nezavisnosti, u srijedu, 1.3.2023. na Ilinčici će, u periodu od 12.00 do 14.00,  biti organizovano druženje za sve građane.

 

Na vrh