Aktuelno

Gotovo 4.000 mališana iz TK počelo s predškolskim odgojem (VIDEO)

U osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona danas je počeo obavezan vid predškolskog odgoja za djecu upisanu u prvi razred devetogodišnje škole koja ovim odgojem nisu bila obuhvaćena u predškolskim ustanovama.

Zahvaljujući kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje i Organizaciji ”Save the children” u Tuzlanskom kantonu već nekoliko godina uspješno se provodi obavezni vid predškolskog odgoja i obrazovanja. Radi se o 150 nastavnih sati ili tri mjeseca nastave koja se izvodi od 2. aprila do 12. juna.

– To je za djecu koja su godinu pred upis, a nisu imala prilike da pohađaju predškolske ustanove. Ova tri mjeseca će im pomoći da razvijaju vještine, da se druže, da bi što spremniji počeli školovanje – rekao je pedagog Osnovne škole ”Kreka” Tuzla Damir Gazdić.

U prve razrede osnovnih škola Tuzlanskog kantona, od početka marta ove godine kada je upis počeo, upisano je 3.914 mališana. Za predškolski odgoj većine njih, koji ovaj vid odgoja nisu prošli u predškolskim ustanovama, formirane su odgojne grupe.

– Pedagoški zavod je na vrijeme izvršio pripreme za uspješan početak, educirani su nastavnici da bi ovaj dan dočekali što spremniji – kazao je savjetnik za oblast obrazovanja u Pedagoškom zavodu TK-a Sead Jahić.

Na vrh