Aktuelno

Gornjotuzlanska čaršija dobila svoju Sahat-kulu i moderan administrativni centar Medžlisa Islamske zajednice

Gornja Tuzla se juče priključila tek nekolicini gradova u Bosni i Hercegovini koji imaju Sahat-kulu, a uz to i moderno opremljen Administrativni centar sa konakom i musafirhanom. Ovaj objekat je danas i svečano otvoren uz prisustvo velikog broja mještana i brojnih gostiju, a na samoj svečanosti bili su prisutni i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, muftija tuzlanski Vahid ef.Fazlović, izaslanik Reis-ul-uleme, Ismail ef. Smajlović te veliki broj vakifa i donatora ovog prelijepog objekta.

 

DSC_0314_1024x683

Uz prigodan vjerski program prisutne goste je pozdravio glavni imam MIZ Gornja Tuzla Salih ef. Jusić koji je iskazao svoju zahvalnost svima onima koji su koliko trun svog truda i novca ugradili u ovaj objekat.

Muftija tuzlanski Vahid ef.Fazlović je u svom obraćanju naglasio važnost izgradnje i otvorenja jednog ovakvog objekta za sve ljude a posebno za mještane i administrativni dio MIZ Gornja Tuzla te dodao:

 

DSC_0215_1024x683

– Mnogi ne znaju ali upravo na ovom mjestu gdje se sada nalazi ovaj novosagrađeni objekat 1833. godine je bila medresa.Tada  je od strane sultana Mehmed Hana,  za muderiza gornjotuzlanske medrese imenovan Ahmed Ferhat ef. Čokić koji se školovao u Istanbulu i predavao na istanbulskoj medresi, i od tada je on bio muderiz istanbulski i muderiz gornjotuzlanski, kako li to samo lijepo zvuči. Ovo je samo jedan isječak iz velike prošlosti Gornje Tuzle. Danas smo u dostojnom svjetlu obnovili našu povijest i naše vrijednosti i uz ovu jednu od najljepših džamija u domovini i Medžlisu IZ Tuzla, danas imamo i jedan od najljepših objekata Muftijstva tuzlanskog, – kazao je između ostalog Fazlović koji se posebno zahvalio svim vakifima Gornje Tuzle, kazavši kako se ovdje zna čuvati vakufska imovina i da se nada kako će ovaj objekat biti od velike koristi svim generacijama u obrazovnom, kulturnom i svakom drugom preporodu.

Na skupu su još govorili i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je kazao kako je zajedno sa Mensurom Alićem uložio dosta truda na samoj pripremi dokumentacije za gradnju i da je danas sretan čovjek jer se kako je rekao izgradio i stavio u funkciju jedan prelijep objekat.

 

DSC_0323_1024x683

Na samom kraju prisutnima se obratio i  izaslanik Reis-ul-uleme, Ismail ef. Smajlović koji je kazao kako ga sve ovo danas podsjeća na neka čestita vremena kada se promoviralo dobro u stvorenom svijetu te zahvalio svim vakifima na izdvojenom trudu, novcu i vremenu u gradnji jednog ovakvog objekta.

Nakon svečanosti dodjeljene su i vakufname za vakife čiji su iznosi veći od 5 000 maraka a to su Omer Delalić, Mensur Alić,  Bego Muslić, Mulka Mandžo, te porodica Babić iz Sarajeva.

Nakon svečansoti svi gosti i mještani obišli su sve prostorije Administrativnog centra – konaka i musafirhane u Gornjoj Tuzli.

 

Na vrh