Lični stav

Goran Stojak iz Bruxellesa – Nisam pogodan za razgovor s Tuzlom i EP BiH, ali jesam s Bruxellesom

Tuzla je relativno veliko i postojano urbano naselje u kojem većina stanovništva živi od industrije, trgovine i uslužnih djelatnosti, za razliku od sela gdje je većina ekonomskih aktivnosti bazirana na poljoprivredi. Postoji bitna razlika između uobičajenog značenja riječi grad i onoga u administrativnoj uporabi, što često dovodi do zabune i nesporazuma. Mnogi gradovi imaju zaseban administrativni, pravni ili povijesni status temeljen na lokalnom zakonu. Zato se ponekad izraz “administrativni grad” koristi za ovo drugo značenje. Gradovi uglavnom imaju razvijene sustave zdravstvene zaštite, infrastrukture, korištenja zemljišta, stanovanja, urbanizma, prometa, zaštite okoliša i drugih bitnih područja pogodnih za život suvremenog čovjeka. Za mnoge od navedenih stavki ne može se reći da su kompatibilne sa suvremenim načinom života, posebice kada je riječ o:

Sustavu zdravstva, infrastrukture i zaštite okoliša, posebice u zapadnom dijelu grada, kojoj gradska uprava ne poklanja. dovoljno pažnje za dobrobit zdravlja građana koji žive u tom dijelu.

 

 

Desetljećima nitko ništa ne poduzima niti radi na poboljšanju životnih uvjeta zapadnog dijela grada koji je zbog neprimjerenog (neodgovornog) načina rada TE Tuzla prema europskim i svjetskim standardima izložen katastrofalnim životnim uvjetima, predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Bukinje i veliki borac za zdravu životnu sredinu kaže nam Goran Stojak, koji trenutno boravi u Bruxellesu, odakle nam se javio u utorak, 23. svibnja 2023. godine, nastavlja:

„Prisutan sam u Bruxellesu na poziv visokih dužnosnika EU, gdje će se ovaj tjedan održati rasprave o: 1). Zagađenje zraka i tla u Tuzli, Bosni i Hercegovini (BiH), kao i široj regiji. 2). Kontrola utrošenih EU sredstava dodijeljenih općinama i gradovima. 3). Neuređena odlagališta šljake i pepela Termoelektrane. 4). Razno. Tijekom boravka u Bruxellesu istaći ću neprimjeren odnos i odbijanje suradnje gradske uprave Tuzla i Elektroprivrede (EP) BiH u rješavanju problema građana s područja iz kojeg dolazim, posebno kada je u pitanju modernizacija ambulante Bukinje zbog sve ugroženijeg zdravlja mojih sugrađana koji su izloženi nesavjesnim radom EP BiH, odnosno TE Tuzla“.

 

 

Iz onoga što je rekao naš sugovornik, zaključujemo: Neshvatljivo je da Stojak nije podoban razgovarati s Gradskom upravom Tuzla i EP BiH, odnosno TE Tuzla, kako bi se navedeni problemi riješili, a jeste s Bruxellesom i uglednim umovima Europe! Možemo se samo nadati da će Bosna i Hercegovina postati članica EU u dogledno vrijeme, kada će se i ovdje morati primijeniti ista pravila.

 

 

 

Anto Šimić Čiko

Na vrh