Zabava

Goran Bregović iskreno o odgoju svojih kćerki: “Navikle su da sam otac na službenom putu”

Bregović sve slobodno vrijeme koristi kako bi uživao sa porodicom, ali takvi momenti nisu svakodnevni, s obzirom na to da je i dalje jedan od najangažovanijih muzičara regiona.

 

Vrsni muzičar Goran Bregović tokom višedecenijske karijere nikada u javnosti nije preferirao da govori o intimni i porodicu, iako su pored supruge Dženane njegova podrška i nasljednice Ema, Una i Lula. Tokom jednog medijskog istupanja, ipak se osvrnuo na ulogu oca koja je u današnje vrijeme veliki izazov, naročito muzičarima.

 

— Oni su navikli da sam ja otac na službenom putu i nije neophodno da provjeravaju da li sam tu svakog dana. Koliko sam od života naučio, to je da su majke neophodne djeci, a očevi ne znam tačno čemu služe, ali vidim da služe nečemu. Još uvijek nisam ustanovio to — rekao je svojevremeno Goran za Story, ali ipak ponudio svoje viđenje očinske odgovornosti.

 

— Vjerovatno se djeca osećaju sigurnije sa ocem. Djeci je potrebno puno oslonaca u životu, treba im da se na više mjesta naslone kako bi se osjećali sigurno, da bi mogli da koračaju sigurno. Tu nastupa otac. Vidim da su moja djeca sama podijelila roditeljske uloge u našoj kući, pa je mama tu za fiziku, a tata za metafiziku. Kada imaju radove u školi, meni se obrate za metafizičke teme, jer ja sam studfirao filozofiju pa sam zgodan za taj segment — objasnio je Goran i dodao da je on kao dijete nije odrastao uz oba roditelja, a to nije lako.

 

 

Moji su se razveli veoma rano, a ja sam odrastao sa majkom. Iz tog nekog prvog perioda sjećam se i tate. Kada sam donio kući prvi novac sa sviranja on mi je rekao: “Nećeš valjda da se baviš tim ciganskim poslom”, a eto mene u tom poslu i dan danas. Kada djeci želite dobro, vi više niste ni sigurni šta je to. Da li je dobro željeti im te neke sigurne, utabane puteve, ali pretpostavljam da svi roditelji to tako rade jer se suviše boje nepoznatog. Zato ću ja svoje kćerke podržavati u svemu što budu odlučile. Bitno je napraviti im ambijent u kojem će odrastati kao pametna djeca a onda će valjda poslije i same smisliti šta je najbolje za njih — ispričao je  muzičar.

 

Podsjetimo, Bregina kćerka Ema odlučila je da se bavi umjetnošću, slikarstvom, te je nedavno s ponosom otvorila svoju prvi izložbu i u Beogradu.

Na vrh