Business

Godišnjicu rada tuzlanski aerodrom obilježava novim projektima i investicijama

Konkretnim pripremama za izgradnju trećeg odlaznog terminala (gate), Međunarodni aerodrom Tuzla obilježio je danas jubilej, 25. godišnjicu postojanja.

Svečanosti je prisustvovala i delegacija Vlade TK predvođena premijerom Irfanom Halilagićem.

Prije 25 godina vizionari su prepoznali da geografski položaj Aerodroma Tuzla i demografski i prirodni potencijali koji ga okružuju, imaju predispoziciju da, uz racionalan pristup svih subjekata na Tuzlanskom kantonu, aerodrom postane okosnica turističkog i privrednog razvoja Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine, ali i šire regije.

– Tu viziju smo u znatnoj mjeri već ostvarili i dodatno nadogradili.  Danas možemo reći da nam je strateški cilj, da uz postepeno povećanje obima saobraćaja dođemo i do milion putnika na godišnjem nivou, te da budemo jedan od regionalnih lidera u zračnom prometu i nezamjenjiv servis građanima ove regije. Također cilj nam je i da, uz putnički saobraćaj budemo i kargo podrška bržem razvoju privrede koja je orijentisana na avio saobraćaj – kazao je direktor Aerodroma Dževad Halilčević, akcentirajući da je MAT, donedavno bio vojni aerodrom, te da je ogroman put pređen kako bi se transformirao u međunarodni putnički aerodrom.

– Na tom putu razvoja Aerodrom i dalje napreduje i novim investicijama stvara kvalitetniji ambijent za dalji razvoj i unaprjeđenje svojih usluga – zaključio je Halilčević.

Procijenjena vrijednost izgradnje odlaznog gate-a je oko 1.060.000 KM, a njegovo i zvanično otvorenje može se očekivati u drugoj polovini tekuće godine.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je Upravi Aerodroma čestitao današnji jubilej i zeželio da se već do naredne godišnjice značajno približe cilju od milion putnika godišnje.

– Obilježavanje 25. godina uspješnog rada je zaista velika svečanost. Ako se osvrnemo unazad i vidimo odakle se prije 25 godina krenulo, vidimo da je pređen zaista veliki put. Vlada Tuzlanskog kantona u potpunosti razumije značaj Međunarodnog aerodroma Tuzla i on je nazaobilazan elemenat i Strategije razvoja Tuzlanskog kantona i većine naših razvojnih programa. S tim u vezi svaki razvojni projekat, kao što je i današnji, koji se odnosi na proširenje kapaciteta otpreme putnika u vršnom satu Aerodroma, a koji će rezultirati i povećanjem broja prevezenih putnika na godišnjem nivou, imat će neupitnu podršku Kantonalne vlade – kazao je premijer TK-a, dodajući da je za razvojne projekte Aerodroma Vlada ove godine u Budžetu planirala oko 1,9 miliona KM.

Današnja svečanost koincidirala je i sa odlaskom Envera Jukanovića, zasluženog radnika, bivšeg direktora i čovjeka koji je učestvovao u svim aktivnostima prilikom osnivanja Aerodroma u zasluženu penziju. Uprava Aerodroma i uposlenici tuzlanske zračne luke su mu se danas zahvalili na nemjerljivom doprinosu koji je dao i bez čega Međunarodni aerodrom Tuzla danas sigurno ne bi bio ovdje gdje jeste.

Također, danas su i drugim radnicima koji na aerodromu rade 20 i više godina uručena prikladna priznanja i nagrade, saopćeno je iz Odjeljenje za informisanje Vlade TK.

Na vrh