Aktuelno

Godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića Senada

Delegacija Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona prisustvovala je jučer obilježavanju godišnjice od pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića Senada. Ovom prilikom položeno je cvijeće i odata počast na mjestu pogibije u Zaseoku kod Sapne, te mezaru Heroja u Hemlijašima kod Kalesije. Kapetan Senad poginuo je u akciji 10. maja 1992. godine, u selu Zaseok u Sapni, gdje je njegovom zaslugom izvojevana jedna od prvih pobjeda buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. U toj akciji kapetan Senad i njegovi saborci zarobili su prvi tenk i samohotku za Armiju BiH.

Ovom prilikom slabo naoružane jedinice Teritorijalne odbrane RBiH su sa ovih prostora, u žestokom protiv udaru, otjerale jake snage JNA, srpskih dobrovoljačkih jedinica i lokalnih srpskih formacija, koje su dan prije, potpomognute tenkovskim jedinicama, iz pravca Zvornika, preko Šetića, rušeći, paleći i ubijajući sve pred sobom, dolinom Sapne, zaposjele položaje u Kraljevićima, Sapni i na Gaju. Tom prilikom agresor je doživio veliki poraz, te je i pored ogromne nadmoći u tehnici i živoj sili, primoran na povlačenje na početne položaje. Teritorijalna odbrana RBiH je ovom pobjedom ponovno pod kontrolu vratila, Sapnu, Gaj, Kraljeviće i druga privremeno okupirana naselja, te spriječila potpunu okupaciju slobodne sapanjske teritorije.

Ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić je ovom prilikom još jednom izrazio zahvalnost svim pripadnicima boračke populacije za njihov doprinos u očuvanju slobode u kojoj danas imamo priliku uživati.

Na vrh