GO HDZ BiH Tuzla – Priopćenje povodom Protuustavnih, protuzakonitih i protustatutarnih postupaka gradskih vijećnika GV Tuzla

27.04.2021. 


Iako su se svi novoizabrani vijećnici u Gradskom vijeću Tuzla (mandat 2020.-2024.) zaklinjali u Ustav i Zakon i obećavali donošenje Statuta Grada Tuzla prema kojem će urediti i Mjesnu zajednicu to se nažalost nije dogodilo. Da su skoro svi vijećnici spremni prekršiti sva data obećanja potvrdit će se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća kod imenovanja članova Savjeta u Mjesnim zajednicama. Nažalost, već treći put se ponavlja isti scenarij, a prema kojem se imenuju organi Mjesne zajednice suprotno trenutno privremenom Statutu Općine Tuzla.

 
I takav neuskađen Statut za Zakonom o principima lokalne samouprave je predvidio u članku 83.c Statuta Općine Tuzla: „Savjet mjesne zajednice bira i razrješava Općinsko Vijeće Tuzla, prema izbornim rezultatima sa posljednjih provedenih općinskih izbora, uvažavajući izborne rezultate u mjesnoj zajednici u kojoj se vrši izbor članova Savjeta mjesne zajednice“.

 
Napominjem da Gradsko vijeće Grada Tuzle nikada nije usvojilo Statut Grada, unatoč činjenici da je Tuzla proglašena gradom u listopadu 2014. godine, već i dalje funkcionira na osnovu Statutarne odluke o organizaciji Grada Tuzle i Statutu Općine Tuzla. Jednako tako tuzlanske mjesne zajednice funkcioniraju na osnovu statuta iz 2002. godine, a koji nikada nisu usklađeni sa Zakonom o načelima lokalne samouprave.

 
U cijeloj priči sporna je činjenica da tuzlanske mjesne zajednice još uvijek nemaju svoje statute, kao i dio članka 83.c važećeg Statuta Općine temeljem kojega se vrši izbor članova vijeća/savjeta mjesnih zajednica, a u kojemu stoji da „Savjet mjesne zajednice bira i razrješava Općinsko Vijeće Tuzla“ jer je takva odredba u suprotnosti sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u kojem u članku 28 stoji: „Statutom mjesne zajednice, sukladno sa statutom jedinice lokalne samouprave i aktom o osnivanju, utvrđuju se poslovi koje obavlja mjesna zajednica, organi, kao i postupak izbora, organizacija i rad organa, način odlučivanja i druga pitanja od značaja za rad mjesne zajednice.“

 
I pored u Ustavu FBiH i Zakonu o načelima lokalne samouprave jasno propisanog načina izbora, vijećnici političkih partija koji danas sjede u Gradskom vijeću, ne uvažavajući propisano, ne poštujući pravo i volju mještana mjesnih zajednica da biraju i budu birani, predložili su, a Gradsko vijeće će vjerojatno „snagom ruku“ donijeti Rješenja o imenovanjima, zasnovana na nekakvom dogovoru i matematici koja je samo njima znana, a ne propisima koji reguliraju tu oblast, a ponajviše na štetu mjesnih zajednica.

 
Da je ovakav postupak izbora pogrešan utvrdilo je i nadležno Federalno ministarstvo pravde i to u dva navrata. Prvi put (broj akta 09-49-2724/13 od 08.07.2013. godine) za vrijeme mandata Zorana Mikulića (SDP) i drugi put (broj akta 09-49-1788/17 od 25.04.2017. godine) za vrijeme mandata ministra Mate Jozića.

 
Protuustavni, protuzakoniti i protustatutarni postupci gradskih vijećnika uvod su u pravnu nesigurnost u Tuzli i pokazatelj u kojem smjeru su mogući postupci prilikom donošenja narednih odluka.

 
Ured za informiranje: GRADSKI ODBOR HDZ BIH TUZLABoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!